New Yorkissa kaksi poliisia ampunut mies oli kärsinyt mielenterveysongelmista. New York Times -lehden mukaan mies oli aiemman oikeuskäsittelyn yhteydessä kertonut olleensa hoidossa mielenterveysongelmien vuoksi.
28-vuotias mustaihoinen mies ampui poliisit partioautoon lauantai-iltapäivänä paikallista aikaa. New Yorkin poliisipäällikön Bill Brattonin mukaan mies käveli poliisien auton luo ja ampui poliiseja päähän matkustajanpuoleisesta ikkunasta.
Poliisipäällikön mukaan kummallakaan poliisilla ei ollut mahdollisuutta puolustautua.
Yhdysvaltalaismedian mukaan surmaaja oli pidätetty aiemmin lukuisia kertoja muun muassa häiriökäyttäytymisen ja terroriuhkausten vuoksi.
Ampujan teon motiivina näyttää uutistoimisto AFP:n mukaan olleen poliisin vastaisuus ja halu kostaa. Mies oli julkaissut sosiaalisessa mediassa poliisin vastaisia lausuntoja. AFP:n mukaan mies olisi kuulunut mahdollisesti vallankumoukselliseen Black Guerrilla Family -vankila- ja katujengiin.
Ampuja uhkaili teolla verkossa
Mies oli vain muutamia tunteja ennen ampumista julkaissut Instagramissa uhkauksen tappaa kaksi poliisia.
– Ne ottivat meiltä yhden, otetaan me niiltä kaksi, lukee käsiasetta esittävän kuvan alla, jonka mies oli ladannut verkkoon.
AFP:n mukaan mies oli ilmeisesti ampunut myös entistä tyttöystäväänsä ja haavoittanut tätä vakavasti Baltimoressa ennen kuin hän matkusti New Yorkiin.
New York Timesin mukaan Baltimoren viranomaiset olivat varoittaneet kollegoitaan New Yorkissa miehen uhkauksista, mutta tieto oli tullut perille vasta samoihin aikoihin, kun poliisit oli ammuttu.
Poliisien ampumisen jälkeen mies ampui itsensä läheisellä metroasemalla.
Ylilyöntien riski kasvaa
Poliisisurmien jälkeen poliisin aiemmin tappamien kahden mustan miehen perheet vetosivat ihmisiin, jotta he pidättäytyisivät kaikesta väkivallasta virkavaltaa kohtaan.
Yliopistonlehtori Outi Hakola Helsingin yliopistosta arvioi silti, että tapauksen myötä ylilyöntien riski kasvaa Yhdysvalloissa.
– Poliisi on nyt entistä enemmän varpaillaan, ja mitä enemmän ollaan varpaillaan, sitä suuremmaksi ylilyöntien riski kasvaa puolin ja toisin, Hakola arvioi.
Poliisin väkivaltaisista toimintatavoista on käyty kiivasta keskustelua elokuusta lähtien, jolloin poliisi ampui aseettoman mustan nuorukaisen Fergusonissa Missourissa. Sen jälkeen kaksi muuta tapausta, joissa poliisi ampui aseettoman mustaihoisen ihmisen, on vauhdittanut laajalle levinneitä protesteja ja lisännyt vettä myllyyn.
Hakonen arvioi, että poliisien kuolemat ovat paha takaisku niille, jotka ovat vaatineet Yhdysvaltain poliisin toimintatapojen uudistamista ampumistapausten vuoksi.
– Tämä tapaus voi hiljentää koko sen liikehdinnän, sillä harva haluaa esiintyä sellaisessa mielenosoituksessa, jonka voitaisiin tulkita hyväksyvän poliisien ampumisen, Hakola sanoi.