Vuonna 2024 on luettu hurjia otsikoita naisten kohtelusta eri puolilla maailmaa. Isossa kuvassa mennään kuitenkin eteenpäin, lupaa YK:n tasa-arvojärjestön toiminnanjohtaja.
Otsikoiden valossa vuosi 2024 ei ole ollut järin valoisa maailman naisille: Irakissa ollaan laillistamassa jopa 9-vuotiaiden tyttöjen naittamista, Iranissa viranomaiset ottivat kiinni nuoren naisen, joka riisui protestina vaatteensa ja Ranskassa mies värväsi kymmeniä muita miehiä raiskaamaan huumattua vaimoaan.
Viiden jälkeen -ohjelmassa vierailleen YK:n tasa-arvojärjestö UN Womenin Suomen toiminnanjohtajan Jaana Hirsikankaan mukaan on kuitenkin yksi maa, joka on selkeästi pahin paikka naisille tällä hetkellä.
– Missään ei olla koskaan nähty vastaavanlaista kuin Afganistanissa tällä hetkellä. Siellä naiset käytännössä yritetään poistaa yhteiskunnasta täysin.
Lue lisää: Taleban kiristi lakeja entisestään – tiukan valvonnan alle joutuivat myös miehet, jotka katuvat nyt hiljaisuuttaan
Länsimaiden vetäydyttyä Afganistanista on maasta saatu kuulla aina vain huolestuttavampia uutisia naisten kohtelusta. Viimeisimpänä uutisoitiin, että naiset eivät saisi kuulla toisiaan julkisilla paikoilla. Maata hallitseva Taleban-järjestö tarkensi kuitenkin pian, että rajoitus koskee vain moskeijoita ja uskonnollisia tekstejä niiden ulkopuolella. Naisten ääntä ei saa myöskään kuulua televisiossa tai radiossa.
Kaiken synkkyyden keskellä naisten asema on isossa kuvassa menossa eteenpäin, Hirsikangas lupaa.
– Lapsiavioliittoon päätyy tällä hetkellä vähemmän tyttöjä kuin koskaan aikaisemmin, silpomista tapahtuu vähemmän kuin koskaan aikaisemmin, tyttöjen lukutaito on parantunut.
– Mutta me emme saa ummistaa silmiämme kaikelta siltä negatiiviselta, mitä tapahtuu, Hirsikangas muistuttaa.