Santahaminassa harjoiteltiin hellesäässä. Varusmiehet kertoivat, miltä se tuntuu.
Pääkaupunkiseudulla järjestetään tällä viikolla maavoimien Sapeli 1/24 -sotaharjoitus, jossa harjoitellaan lähes viidentuhannen miehen ja tuhannen ajoneuvon voimin Uudenmaan puolustamista.
Helsingin Santahaminassa lämpötilalukemat nousivat tiistaipäivällä hellelukemiin, kun mittari näytti 26 astetta.
Porottava aurinko sai Parolan panssariprikaatista harjoittelemaan tulleiden alikersantti Mikko Ihamäen ja panssarimies Niklas Huhtalan haalarit hikoamaan.
Oman mausteensa tuo panssarivaunu, jonka moottori käy kuumana kelistä huolimatta.
– Mieluummin vois olla vähän kylmä pihalla, niin se viilentäisi, Ihamäki kertoo.
– Tässä tapauksessa kun meikäläisellä ei ole t-paitaa alla, niin kyllä haalari ja selkä on sen verran märkä, että pitää haalaria avata. Kun tulee pihalla vaunusta, niin kyllä täällä on viileämpi, kuin tuolla sisällä, Huhtala kertoo osoittaen panssarivaunua.
Haalari kuuluu taisteluvarustukseen, ja sen materiaali estää esimerkiksi vaatteiden syttymisen tulipalon syttyessä.
Lue myös: Viikonloppuna pärähtää taivaan täydeltä: Hellettä, ukkosta, rakeita ja jopa trombeja: "Siinä välkkyy koko Suomen alueella"
"Taisteluliivi ei hengitä yhtään"
Porin prikaatista harjoittelemaan tulleet alikersantti Varonen ja alikersantti Koskinen kertovat viettävänsä aikaa aika-ajoin varjossa vettä juoden.
– Varusteet on kuumat, se on omasta jaksamisesta ja kunnosta myös kiinni, että miten siellä metsässä pärjää, Koskinen kertoo.
Päivän jälkeen kainalon ovat hiessä.
– Taisteluliivi ei hengitä yhtään, selkä kastuu, Varonen kertoo.
Mutta käytävätkö sotilaat aurinkorasvaa? Kaikki neljä MTV Uutisten haastattelemaa varusmiestä eivät kertoneet käyttäneensä päivän harjoituksessa aurinkorasvaa.
– En oo käyttänyt, Koskinen
– En oo minäkään, Koskinen kertoo.
MTV Uutisille kerrottiin kuitenkin haastattelun jälkeen, että varusmiehille jaetaan puolustusvoimien toimesta aurinkorasvaa, mutta sen käyttö on vapaaehtoista.
Lue myös: Suomen yöt hehkuvat pian jo trooppista lämpöä – Pekka Pouta: "Aivan ennenkuulumatonta"
Eversti: Ei ole olemassa hellerajaa
Harjoituksessa mukana ollut Kaartin jääkärirykmentin komentaja, eversti Matti Honko kertoo, että Puolustusvoimat varautuu helteisiin monella eri tasolla.
– Ensin on tietysti henkilökohtainen taso. Kerrotaan ja muistutetaan asevelvollisia nestetankkauksen tärkeydestä ja, että varusteet on kohillaan. Nestettä pitää olla riittävästi, ja nautitaan sitä melkeinpä koko ajan. Sitten on organisaatiollinen puoli. Se, että nestettä on oikeasti saatavilla ja tuotavilla ja johtajat huomioi sen toiminnassa, Honko kertoo.
Onko puolustusvoimilla sitten olemassa jokin helleraja, jolloin ei enää harjoiteta?
– Ei oo kumpaakaan suuntaan. Toimintaa säädetään olosuhteen mukaan, mutta mitään virallista rajaa, joka lopettaisi toiminnan, ei ole.