Varusmiehien astellessa palvelukseen heinäkuussa, yksi kysymys oli selvä: Miten käy syksylle siirtyneiden ylioppilasjuhlien? Markus* kertoo kokemuksistaan Karjalan prikaatissa Vekaranjärvellä.
Monilla varusmiehillä oli mielessään yksi kysymys heti, kun he astuivat palvelukseen heinäkuussa: saisivatko he lomaa juhlapäivää varten. Karjalan prikaatissa palveleva Markus kertoo MTV Uutisille, että vastaus oli, jos loma sopii palvelukseen.
Varusmies jäi ihmettelemään vastauksen kylmyyttä ja sitä, kuinka epämääräinen vastaus oli.
– En tiedä johtuiko se siitä, että halutaan näyttää, kuinka lomat eivät ihan tuosta vain irtoa, Markus sanoo haastattelussa.
– Vai oliko kyse siitä, että he eivät tajunneet pohtia, kuinka suurella osalla tulee olemaan tarve vapaalle silloin.
Tämän kevään ylioppilaiden taival ei ole ollut helpoin. Ensin ylioppilaskirjoitukset järjestettiin nopeutetulla aikataululla, ja sitten juhlat siirrettiin kesäkuulta syksylle.
– Ensin niin sanotusti vedettiin matto alta keväällä. Jos ei saisi mahdollisuutta siihen syksylläkään, olisi se tosi harmillista, Markus kertoo.
Maaliskuun lopussa Suomen Lukiolaisten Liitto linjasi, että ylioppilaiden juhlaa ei pidä valtakunnallisesti peruuttaa, vaan siirtää se alkusyksyyn. Täten monella koittaa ylioppilasjuhla elokuun 29.8. päivä, kuten Markuksella.
– Minulla oli kuitenkin niin sinisilmäinen ajatus, etten uskonut Puolustusvoimien ehdoin tahdoin pitävän varusmiehiä siellä, jos heillä on tärkeä päivä tulossa.
Mikä on pätevä syy saada henkilökohtaista lomaa?
Varusmiehen mukaan tällä hetkellä lomia annetaan tiukemmilla kriteereillä kuin normaaliin tapaan ennen koronaa. Heillä ei ole esimerkiksi iltalomia laisinkaan epidemiatilanteen hallitsemisen vuoksi.
– Meitä ei haluta päästää ulos varuskunta-alueelta muulloin kuin on välttämätöntä.
Markus luettelee heille sanotuiksi päteviksi syiksi esimerkiksi luottamustehtävät, äkilliset sairaudet ja kuolemat lähipiirissä. Pääsykokeiden ja ylioppilaskirjoitustenkaan aikana loman saamista ei ole tarvinnut stressata.
– Kaikilla on varmasti hyvät syyt anoa lomaa, mutta ne ovat vähän vaikeammin saatavissa. Niissä täytyy olla tosi hyvät perustelut, Markus pohtii.
Elokuun loppu lähestyy kiivaasta tahtia. Markus kertoo, että tieto lomasta olisi erittäin tärkeää vanhempien kannalta, jotta juhlajärjestelyt voitaisiin aloitta ajoissa.
– Pitopalveluille on iso kysyntä, joten jos tieto lomista tulee liian myöhään, voi jäädä nuolemaan näppejään.
Noin kaksi viikkoa sitten alokkailta kerättiin nimilista, johon pyydettiin tiedot sellaisilta henkilöiltä, jotka aikovat juhlia ylioppilaslakkia elokuussa. Sen koommin asiasta ei ole tiedotettu.
– Luulen, että kaikki ylioppilasvarusmiehet voivat siihen yhtyä, että me haluamme päästä juhlimaan lakkejamme.
Korona toi muutoksia varusmiesarkeen
Lomat jaksotetaan niin, että tietyt yksiköt ovat erillään toisistaan. Järjestyksellä turvataan se, että tautitapauksen sattuessa altistuneet eristetään välittömästi.
Käytännössä lomia vietetään porrastetusti ja pidemmillä ajanjaksoilla.
– Ei ole mitään viikonloppulomia, vaan olemme pitempiä aikoja kiinni armeijassa ja sitten suhteessa pitempään lomalla, Markus kertoo.
Varusmiehet eivät vielä varmuudella tiedä lomien ajankohtaa elokuun loppuun saakka.
– Kunnes toisin todistetaan, niin elän siinä toivossa, että kaikki ylioppilaat pääsevät juhlimaan lakkiaan.
Markuksen mukaan ymmärrettävää olisi, jos koronan vuoksi lomat evättäisiin.
– Siinä epätietoisuudessa elää koko maailma, joten siitä minä en syytä ketään.
”Lähtökohtaisesti lomaperusteet täyttyvät”
Soitimme Karjalan prikaatiin kysyäksemme, mikä on heidän näkemyksensä tilanteeseen. Ensimmäisellä soittokerralla vastattiin, että heillä ei ole poikkeavia lomajärjestelyitä. Jos loma ei satu juhlaviikonloppuun, täytyy anoa henkilökohtaista lomaa.
– Perusyksikön päälliköllä on se harkinta siitä, että onko aiheellista laskea lomalle.
– On se sitten vaikka lähiomaisen vakava sairastuminen tai muu vastaava, niin silloin perusyksikön päällikkö voi tarjota henkilökohtaista lomaa, kertoo esikuntapäällikön sijainen majuri Mikko Nenonen.
Tärkeää on, että järjestelyt osastojen pitämiseen erillään pysyvät ehjinä, joten prosessissa pitää huomioida useita seikkoja.
– Pitää olla hyvät perustelut siihen, että saa lomaa muulloin kuin meidän tehdyn lomavuorottelumme mukaan, Nenonen toteaa.
Toisella soittokerralla selkeä linjaus ylioppilasjuhliin pääsemiseen annettiin. Lomia myönnetään normaalin ohjeistuksen mukaan.
– Ylioppilasjuhlat on nuoren miehen tai naisen elämän kannalta hyvin tärkeä tilaisuus, joten kyllä lähtökohtaisesti lomaperusteet täyttyvät, Nenonen summaa.
Ainoaksi kysymysmerkiksi jää elokuussa vallitseva tartuntatautitilanne. Mikäli varusmiehellä ilmenee hengitystieoireita, lomalle ei voi laskea.
*Markuksen nimi on muutettu.