Vasemmistoliiton Honkasalo teki kirjallisen kysymyksen poliisin toiminnasta: "Kynnys on tarkoituksella korkea"

Elokapina marssi keskelle Länsiväylää – poliisi raahasi mielenosoittajia tieltä, yhdelle isku päähän 2:17
Katso video: Näin poliisi poisti mielenosoittajia Länsiväylältä mielenosoituksen yhteydessä.

Elokapinan tiedotteen mukaan poliisi käytti kohtuutonta väkivaltaa mielenosoittajia kohtaan viime perjantain mielenosoituksessa.

Kansanedustaja Veronika Honkasalo (vas.) on jättänyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen poliisin toiminnasta Elokapinan kesäkuun mielenosoitusten yhteydessä, vasemmistoliitto kertoo tiedotteessaan.

Elokapina toimitti aiemmin julkisuuteen tiedotteen, jossa se väittää poliisin käyttäneen mielenosoittajia kohtaan kohtuutonta väkivaltaa. Poliisin sanotaan esimerkiksi lyöneen yhtä mielenosoittajaa päähän banderollin kepillä sekä kuristaneen, heitelleen ja kaataneen ja raahanneen henkilöitä asfalttia pitkin.

Honkasalo kysyy kirjallisessa kysymyksessään, aiotaanko poliisin toimintatapoja kesäkuun 2024 Elokapinan mielenosoitusten yhteydessä selvittää ja arvioida.

Lisäksi hän tiedustelee hallitukselta miten poliisin koulutusta aiheeseen liittyen on kehitetty, ja miten varmistetaan, että sen toimintaa ohjaa kokoontumisvapauden turvaaminen.

– Olen syvästi järkyttynyt nähtyäni, miten poliisi on mielenosoittajia kohdellut. Mielenosoitusvapaus on demokratian kannalta keskeinen perustuslaissa ja ihmisoikeussopimuksissa turvattu perus- ja ihmisoikeus, Honkasalo sanoo tiedotteessa.

Vasemmistoliiton varapuheenjohtajana toimivan Honkasalon mukaan Suomessa pitäisi voida luottaa siihen, että poliisi turvaa oikeuden mielenosoittamiseen.

– On tärkeää muistaa myös se, että kokoontumisvapauteen puuttumisen oikeudellinen kynnys on tarkoituksella korkea.

Poliisin oman tiedotteen mukaan Elokapinan toiminta viime perjantain mielenosoituksessa "oli erilaista kuin aikaisemmin". Ylikomisario Heikki Porola perusteli poliisin toimintaa sillä, että mielenosoittajien toiminta oli sille ja muulle liikenteelle vaikeasti ennakoitavaa.

Lue myös:

    Uusimmat