Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk ja Kanadan pääministeri Justin Trudeau pitävät torstain huippukokousta edelleen mahdollisena.
Tusk sanoo Twitterissä, että hän ja Trudeau kannustavat osapuolia löytämään ratkaisun.
– Vielä on aikaa, Tusk tviittaa.
Torstaiksi suunnitellussa huippukokouksessa olisi tarkoitus allekirjoittaa EU:n ja Kanadan vapaakauppasopimus.
Sopimus on ajautunut kuitenkin umpikujaan, sillä Belgian ranskankielisen Vallonian alueparlamentti ei ole antanut sille tukeaan. Jälleen tänään Vallonian aluehallitus hylkäsi heille tarjotun kompromissiesityksen.
Belgian pääministeri Charles Michel ilmoitti tänään, että Vallonian vastustuksen vuoksi hän ei voi allekirjoittaa sopimusta.
Vapaakauppasopimus vaatii jokaisen EU-maan hyväksynnän.
1:53
Maatalousvaltainen alue pelkää työpaikkojensa puolesta
Ammattijärjestöjen edustajat ovat kerääntyneet miltei joka päivä Vallonian Namurin parlamentin edustalle pitämään päättäjiensä puolia. Mistä oikein on kyse?
Belgian työntekijöiden keskusliitto saa luvan valottaa asiaa. Namurin aluesihteeri Guy Fays ottaa lämpimästi vastaan työhuoneessaan ja tarjoaa kahvia. Se on reilun kaupan merkkiä, hän tähdentää.
Fays aloittaa pitkän luennon vapaakauppasopimusten ongelmista. Se on tuttua vapaakaupan vastaista kritiikkiä: sopimukset antavat liikaa valtaa suuryrityksille ja niiden investointisuoja on epädemokraattinen.
– Sopimusten luvataan tuovan kasvua ja työpaikkoja, mutta sitä ei ikinä tapahdu.
Näkemys heijastelee maatalousvaltaisen ja korkeasta työttömyydestä kärsivän Vallonian huolia. Kanada-sopimuksen pelätään johtavan halpatuontiin ja vievän viimeisetkin työpaikat.
– Vallonia ei ole yksin, Fays painottaa ja viittaa kansalaisyhteiskunnan tukeen eri puolilla maailmaa.
Sankareita vai idiootteja?
Brysselissä vallonien vastarinta aiheuttaa harmaita hiuksia. EU-pääkaupungissa vitsaillaan, että unionin ongelma ei olekaan enää demokratiavaje, vaan demokraattinen ylijäämä: reilun kolmen miljoonan asukkaan aluehallinto onnistuu ottamaan koko EU:n ja Kanadan panttivangikseen.
Fays sanoo vallonien käyttävän vain demokraattista oikeuttaan: EU:ssa haluttiin, että Kanada-sopimus pitää hyväksyttää jokaisessa jäsenmaassa.
– Oli ehkä väärin heiltä päättää niin. Minusta se on vain hyvä asia.
Vallonien sitkeys on poikinut vertauksia Asterix-sarjakuvaan, jonka sankarit jäivät viimeisinä sotureina vastustamaan Rooman imperiumia.
Vapaakaupan puolustajille taas vallonit näyttäytyvät idiootteina, jotka tuhoavat EU:n kauppapoliittisen uskottavuuden ja toimintakyvyn.
Fays hymyilee Asterix-vertaukselle: Vallonia oli osa Asterixin kotimaata Galliaa, joka yritti pyristellä Rooman imperiumia vastaan. Nykypäivään vertaus ei kuitenkaan hänen mielestään päde.
– Kyse ei ole mistään Asterixin taistelusta kanadalaista imperiumia vastaan. Emme pelkää kanadalaisia, pelkäämme suuryrityksiä, jotka vievät työpaikkamme.
Kuinka kauan Vallonia sitten aikoo pitää puoliaan? Aluehallituksen pääministeri Paul Magnette on pitänyt koko ajan ovea auki jatkoneuvotteluille. Aikaa pelaamalla hän voi osoittaa, että vallonit saavat äänensä kuuluviin.
– Sopimusta on neuvoteltu vuosia. Ei ole kestämätöntä, että siitä neuvotellaan vielä kuukausia, Fays sanoo.
Namurin asukkailta on vaikea saada mitään mielipidettä teknisestä Kanada-sopimuksesta. Asetelma on kuitenkin heille selvä.
– Se on taistelu Daavidin ja Goljatin välillä, sanoo Julian Ranseg linnoituksen juurella.