Seitsemännen kerran peräkkäin miesten Superpesiksen mestarin nimi on Vimpelin Veto tai Sotkamon Jymy. Vuonna 2010 kultaa vuollut Veto pääsee vihdoin kellistämään Jymy-kammoaan kotiedulla, kun SM-loppuottelut alkavat Saarikentällä.
-Toivotaan, ettei lauantaina sada. Silloin tulisi paljon yleisöä ja ainakin toinen jatkeista olisi verkotettu pitkälle. Se olisi etumme. Vedolla on paljon läpilyöntihakuisia pelaajia, pohtii jo 15. kerran loppuotteluissa pelaava Jymyn lukkari Toni Kohonen, 39.
Yhdeksän mestaruuden Kohonen ei ole Jymyn kultamagneettien Jani Komulaisen (11) ja Roope Korhonen (10) rinnalla kirkkaimpien mitalien määrässä. Vuosien 2009-10 loppuottelut kiteeläiskasvatti Kohonen pelasi hopealle jääneessä Kouvolan Pallonlyöjissä.
-Kouvola-keissikin oli niin mielenkiintoinen, ettei ole tarvinnut urani siirtoja katua. KPL:n putoaminen 2006 (osti Imatran sarjapaikan) kolmen viikon ajaksi oli lähellä viedä minut Pohjanmaalle. Neuvottelin vakavasti Nurmon Jymyn kanssa, Kohonen muistelee.
Kasvisten voimin kultajahtiin
Voisi luulla, että nelikymppinen pelaa kaavoihinsa kangistuneena, mutta mitä vielä. Kohonen ryhtyi finaalien ajan kasvissyöjäksi.
-Harjoittelu on nyt niin kevennettyä, ettei kulutusta paljoa ole. Olo on ollut hyvä, ja tarvittaessa kasvisruokavaliosta löytyy tietoa sekä joukkueemme huoltajalta Juha-Matti Haloselta että kotoa vaimoltani, Kohonen virnistää.
Vimpelin lukiossa toimii pesislinja, mutta Kohosen maine lukkarina on ylivertainen. Hän vetää Kainuussa lukkarileirejä, joille on vara valita halukkaista yläasteikäisistä parhaat.
Kolmelle viikon mittaiselle leirille Sotkamoon matkustaa lukkareita ympäri Suomea. Kymmenen tyttöä ja kymmenen poikaa saavat koulustaan viikon tehtävät hoidettavaksi, jotta pystyvät olemaan talven aikana kolme viikkoa Kohosen opissa.
Tuoreimpiin leiriläisiin kuuluu jopa Vimpelin D-poikien lukkari Antton Peltomäki, jonka isoisä Pekka Peltomäki oli pelinjohtaja toiseksi viimeisessä pohjalaisessa mestarijoukkueessa Alajärven Ankkureissa (1988-89).
-Lukkarileireillä viiden vuoden aikana käyneistä Juho Hakomäki (Koskenkorva) ja Ville Väliaho (Kankaanpää) ovat jo pelanneet Superpesiksessä, Kohonen kehuu.
Kirittäret mitaliputkessa, lapualaisilla kultatahti
Miesten pesäpallomestaruutta on juhlittu Pohjanmaalla viimeisimpään neljännesvuosisataan vain kerran, mutta naisissa vallassa on Virkiä.
Lapualaisilla on tähtäimessä viides peräkkäiskulta, kun Virkiä saa finaalivastustajakseen Kirittäret. Jyväskyläläisille tulee 15. peräkkäismitali. Silti Kirittärien nykyjoukkueen pelaajista vain Tiina Tolosella, 30, on palkintokaapissaan kultaa.
-Helpolla mestaruus ei irtoa. Kyllä Kirittärien pelaajat ovat kuitenkin aika menestyneitä, vakuuttelee Oulussa lastentarhanopettajaksi opiskeleva Virkiän vaihtolyöjä Emmi Viitala, 26.
Naisissa esiin nousee uusi 19-vuotias mestarilukkari. Virkiässä tolppaa nostaa debyyttikautta pelaava Elli Kattelus ja Kirittärissä toista kautta pelaava Noora Patrikainen.
-Vuosi sitten olin ensi kertaa urallani koko talviharjoittelun joukkueen mukana. Kehitystä on tapahtunut, mutta finaalit jännittävät yhä, sanoo Kirittärien polttolinjan turkulaislähtöinen yleispelaaja Emma Nieminen, 23.
Syksy saattaa tuoda kaksinkertaisen Suomen mestarin. Viitalan avopuoliso Sami-Petteri Kivimäki, 31, on Virkiän fysiikkavalmentaja ja Vimpelin Vedon miesten pelinjohtaja.