Venäjä on aloittanut ilmaiskunsa Syyriassa. Venäjä myös on lisäämässä sotilaallista läsnäoloaan Syyriassa ja Irakissa. Venäjä perusti äskettäin Irakin pääkaupunkiin Bagdadiin tiedustelukeskuksen.
Venäjän parlamentin ylähuone antoi tänään hyväksyntänsä sille, että venäläisjoukot voivat toimia ulkomailla.
Venäjän presidentin Vladimir Putinin hallinnon päällikön Sergei Ivanovin mukaan päätös koskee erityisesti Syyriaa. Venäjä tukee vahvasti maan presidenttiä Bashar al-Assadia.
Venäjän toimista Syyriassa on kyse ainakin ilmaiskuista Isisiä vastaan. Venäläisviranomaiset eivät kerro, millaisia koneita se aikoo käyttää, mutta uutistoimisto CNN:n mukaan Venäjä olisi aloittanut ilmaiskunsa. Ivanov sanoo, että parlamentin lupa ei tarkoita maajoukkojen lähettämistä Syyriaan.
Syyrian hallinto ilmoitti tänään, että Venäjän sotilaallisen läsnäolon vahvistamista maassa pyysi presidentti Assad.
Moskovalla ja Syyriaa hallitsevalla Assadien dynastialla on ollut jo vuosikymmeniä läheiset suhteet.
Syyriaan aseita ja tukikohtia
Venäjällä on Syyriassa Latakiassa tiedusteluasema ja laivastotukikohta Tartusissa, jota Venäjän arvellaan haluavan laajentaa. Läntisten tiedustelutietojen mukaan Venäjä olisi lisäksi rakentamassa kahta sotilaskohdetta, Istamossa ja al-Sanobarissa. Kaikki tukikohdat ovat Välimeren rannikkoalueella.
Nykyisen konfliktin aikana Venäjä on lähettänyt tai lähettää Syyriaan parisen tuhatta sotilasneuvonantajaa.
Se on lähettänyt myös aseistusta. Financial Times -lehden mukaan Assadin hallintoa on tällä hetkellä tukemassa 28 muun muassa ilmataisteluihin soveltuvaa Suhoi-hävittäjää, 26 taisteluhelikopteria, panssarivaunuja ja maasta ilmaan ammuttavia ohjuksia.
Maanantaina YK:n yleiskokouksessa pitämässään puheessa Putin kehotti nykyistä länsimaiden ja niiden arabiliittolaisten liittoumaa laajempaan yhteistyöhön taistelussa Isisiä vastaan.
Venäjä haluaa, että edellä mainittu liittouma muuttaisi linjaansa ja alkaisi tukea Assadia, sen sijaan että vaatii tämän syrjään siirtymistä.
Venäjän sotilaita Bagdadiin
Venäjä on vahvistamassa läsnäoloaan myös Irakissa, jonka hallitukset ovat olleet Yhdysvaltojen kanssa läheisissä tekemisissä Saddam Husseinin kaatamisen jälkeen.
Moskova on perustanut Bagdadiin tiedustelukeskuksen ja lähettänyt sinne sotilasasiantuntijoitaan. Heidän tarkasta lukumäärästään ei ole tietoa.
Keskuksen tarkoitus on jakaa tiedustelutietoa Irakin, Iranin ja Syyrian hallintojen kanssa ja auttaa iskuissa Isisiä vastaan. Keskuksen arvioidaan aloittavan toimintansa loka-marraskuussa.
Venäjä sanoo kutsuneensa Yhdysvallat mukaan yhteistyöhön Bagdadissa. Venäjä on sopinut vastaavanlaisesta tietojen vaihdosta Israelin kanssa.
Venäläiskoneita Irakin ilmatilaan?
Irakin hallitus saattaa myös sallia sen, että venäläiset sotilaskoneet tekevät Isisin vastaisia tiedustelulentoja Irakin ilmatilassa.
Muuttuvassa tilanteessa Yhdysvallat joutuu miettimään sitä, miten se jakaa tiedustelutietojaan Irakin kanssa, sillä Washington tuskin haluaa auttaa Venäjää, Irania ja Syyriaa.
Yhdysvaltojen ja Venäjän sotilasviranomaiset ovat kuitenkin keskustelleet keinoista, joilla välttää maiden välisiä mahdollisia välikohtauksia taistelussa Isisiä vastaan.
Moskovan lisääntyneestä aktiivisuudesta Lähi-idässä kertoo myös se, että se on kutsunut ensi kuuksi Geneveen koolle diplomaattien "kontaktiryhmän" Syyriaan liittyen. Kutsu on lähetetty Yhdysvalloille, Saudi-Arabialle, Iranille, Turkille ja Egyptille.