Venäjä iski ulkomaisille yrityksille kovat ehdot – valtapuolue ehdottaa muun muassa Fazerin, Valion ja Pauligin kansallistamista: EK pitää toimea "aivan ennenkuulumattomana"

Venäjän valtapuolue Yhtenäinen Venäjä ehdottaa Venäjältä poistuvien ulkomaisten yritysten venäläisen omaisuuden kansallistamista. Puolueen korkea-arvoinen virkamies Andrei Turtshak mainitsee yrityksistä nimeltä Fazerin, Valion ja Pauligin puolueen verkkosivuilla julkaistussa lausunnossa. Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n mukaan lausuntoon on syytä suhtautua suurella varauksella.

– Usein Venäjän duumassa kuullaan ja nähdään aika isoa poliittista teatteria. Tästä on vaikea sanoa ennen kuin nähtäisiin jotain konkreettista, mutta kyllä tämä toimena olisi aivan ennenkuulumaton ja aikaansaisi Venäjän jäämisen erittäin pitkäaikaiseen paitsioon ulkomaisten yritysten silmissä, arvioi johtaja Petri Vuorio EK:sta.

"Tämä ei vaikuta suunnitelmiimme"

Fazer ja Valio eivät halunneet tänään kommentoida Turtshakin lausuntoa. Pauligin toimitusjohtaja Rolf Ladau kommentoi lyhyesti.

– Tämä ei vaikuta suunnitelmiimme. Emme lähde enempää spekuloimaan tulevaa. Paulig on ilmoittanut vetäytyvänsä Venäjän liiketoiminnasta. Prosessi suunnitellaan Pauligin työntekijät, asiakkaat ja paikallinen lainsäädäntö huomioiden. Prosessi alkaa välittömästi ja tarkkaa aikataulua arvioidaan. 

Pauligilla on kahvipaahtimo Tverissä 170 kilometrin päässä Moskovasta pohjoiseen. Siellä on 200 työntekijää. Venäjän liiketoimintayksikön osuus on 5 prosenttia Pauligin liikevaihdosta.

Fazerin leipomoliiketoiminta Moskovassa ja Pietarissa työllistää 2300 henkilöä. Yhtiön Venäjän liikevaihto on 157 miljoonaa euroa eli 13 prosenttia konsernin liikevaihdosta.

Valiolla on sulatejuustotehdas Moskovan lähellä ja myyntikonttorit Pietarissa ja Moskovassa. Yhtiö työllistää Venäjällä noin 400 henkilöä, Venäjän toimintojen liikevaihto on 85 miljoonaa euroa vuodessa.

"Suomalaiset yritykset miettivät jatkoa"

Viime viikolla Venäjällä astui voimaan uusi asetus, joka antaa yrityksille kolme vaihtoehtoa: jatkaa liiketoimintaa, luovuttaa liiketoiminta venäläiselle osapuolelle tai hakeutua konkurssiin. Ulkomaiset yritykset eivät voi siis realisoida omaisuuttaan Venäjällä.

– Suomalaiset yritykset miettivät varmasti kautta linjan tällä hetkellä sitä jatkoa. Mikäli lopettamispäätöksiä tehdään, niin ne pyritään toteuttamaan henkilöstö huomioiden, lainsäädäntöä noudattaen ja kohtuuttoman suuria tappioita välttäen, toteaa Vuorio.

Tällä hetkellä on vaikea ennakoida, palaavatko Venäjältä poistuvat yritykset joskus takaisin.

– Kyllä Venäjän toimet ovat antaneet selkeän indikaation sille, että varmasti kestää todella pitkään, ennen kuin ulkomaiset investoijat palaavat Venäjälle, jos he nyt sieltä lähtevät, sanoo Vuorio. 

Katso: Venäjän hyökkäys Ukrainaan voi suomalaistutkijan mukaan johtaa Venäjän hallinnon toimintakyvyn menetykseen

Lue myös:

    Uusimmat