Venäjä kuumottelee Norjaa kirjeillä vuonomaalle kuuluvan Huippuvuorten käytöstä: "Emme aio vähentää läsnäoloamme siellä, päinvastoin"

Huippuvuorten saariryhmä sijaitsee strategisesti yhä tärkeämmäksi muuttuvalla arktisella alueella. Sata vuotta sitten solmitun kansainvälisen sopimuksen nojalla saaret kuuluvat Norjalle, jolle Venäjä on usein katsonut aiheelliseksi huomauttaa sopimuksen soveltamisesta sen muiden osapuolten osalta.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov lähetti aiemmin tällä viikolla norjalaiselle kollegalleen Ina Eriksen Söreidelle kirjeen, jossa aluksi kehuttiin yhteiselon saarilla sujuneet pääosin mallikkaasti jopa kylmän sodan vuosina. Sen jälkeen Lavrov kuitenkin nosti esiin lukuisia huolenaiheita Venäjän kannalta ja toivoo Norjan suostuvan kahdenvälisiin neuvotteluihin niiden ratkaisemiseksi.

Lavrovin mukaan Venäjä on huolestunut siitä, että Norja rikkoo sopimuksen "kirjainta ja henkeä", kun se on muun muassa rajoittanut venäläisten helikoptereiden lentämistä sekä perustanut uusia luonnonsuojelualueita, jotka rajoittavat taloudellista toimintaa.

Lavrov muistuttaa, että Norjan lisäksi Venäjä on ainoa sopimusosapuoli, jolla on ollut pitkään taloudellista toimintaa saarilla.

– Emme ole aikeissa vähentää läsnäoloamme siellä, vaan meillä on päinvastoin pitkän aikavälin suunnitelmia vahvistaa, monipuolistaa ja uudenaikaistaa sitä, Lavrovin kirjeessä sanotaan.

Saarilla asui aiemmin tuhansia neuvostoliittolaisia. Nykyään hiilikaivoksen kylkeen syntynyt Barentsburgin kaupunki on kutistunut muutaman sadan asukkaan kyläksi. Huippuvuorten vajaasta 3 000 asukkaasta suurin osa asuu pääkaupungissa Longyearbyenissä.

Norja: Venäjältä ei mitään uutta

Norjan ulkoministeriön mukaan Lavrovin kirjeessä mainitaan asioita, joita Venäjä on nostanut esiin säännöllisin väliajoin.

– Kaiken toiminnan Huippuvuorilla pitää tapahtua Norjan lakien ja säädösten puitteissa, valtiosihteeri Audun Halvorsen kommentoi NRK:lle.

Huippuvuorten sopimuksessa Norja velvoitetaan huolehtimaan saarten ja niiden vesien kasviston ja eläimistön suojelemisesta. Näiden toimien täytyy kohdella kaikkien sopimusosapuolten kansalaisia samalla tavalla.

Pariisissa 9. helmikuuta 1920 allekirjoitettu sopimus määräsi Huippuvuorten – norjaksi Svalbardin ja venäjäksi Spitsbergenin – kuuluvan Norjalle. Tekstissä todetaan, että kaikilla sopimusosapuolten kansalaisilla tulee olla yhtäläinen oikeus saapua saarille ja niitten vesille sekä harjoittaa taloudellista toimintaa Huippuvuorilla.

Huippuvuoret myös määritellään sotilaallisesti demilitarisoiduksi alueeksi. Tältä osin jännitteitä ovat vuosien varrella aiheuttaneet yhtäältä saarten rooli Naton puolustussuunnitelmissa kuin epäilyt venäläisten erikoisjoukkojen pistäytymisestä saarilla matkalla pohjoisnavalle.

Huippuvuorten sopimukseen on liittynyt yli 40 valtiota, myös Suomi.

Lähteet: NRK, Venäjän ulkoministeriö, High North News, Wilson Center

Lue myös:

    Uusimmat