Venäjä luopui toivostaan valloittaa Kiova, sanoo moni asiantuntija – "Ajatus oli harhainen alun perinkin"

2:25img
Katso video: Onko Venäjä luopunut Kiovan tavoittelusta?
Julkaistu 28.03.2022 18:52

MTV UUTISET – KAUPPALEHTI

Venäjä ilmoitti perjantaina hyökkäyssotansa ensimmäisen vaiheen olevan ohi ja kertoi keskittyvänsä Ukrainan itäosien eli Donbassin alueen "täydelliseen vapauttamiseen", kuten alueen miehitystä venäläispropagandassa kuvataan ja perustellaan.

Venäjän hyökkäyksen niin sanottu ensimmäinen vaihe ei päättynyt venäläisjoukkojen menestykseen, vaan päin vastoin Ukrainan armeija on monin paikoin päässyt aloitteentekijän asemaan ja kyennyt vastahyökkäyksiin.

Ukrainan joukot ovat viime päivinä vallanneet takaisin muun muassa useita kyliä Harkovan kaupungin itäpuolella, kaksi kylää raunioiksi pommitetun Mariupolin kaupungin lähettyviltä ja Trostianetsin Sumyn alueella koillis-Ukrainassa, ruotsalaisasiantuntijat listaavat Dagens Nyheterissä.

Kiovan ympäristössä venäläisjoukot ovat perääntyneet etenkin länsi- ja pohjoispuolella, mutta osin myös pääkaupungin itäpuolella, jossa ukrainalaiset ovat pakottaneet hyökkääjän perääntymään 30 kilometriä, everstiluutnantti Peter Lidén, Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulun sotataidon opettaja, sanoo. Samansuuntaisia arvioita Kiovan tilanteesta esitti perjantaina Suomen Maanpuolustuskorkeakoulu, jonka mukaan "Venäjän joukkojen kaivautumisesta ja puolustuksellisesta ryhmityksestä Kiovan länsipuolella on viitteitä".

Sekä Lidén että turvallisuuspolitiikan tutkija Tony Ingesson Lundin yliopistosta arvioivat, että Venäjä on nyt luopunut toivosta valloittaa Kiova ja syrjäyttää Ukrainan hallitus. Yritys valloittaa Ukrainan suuria kaupunkeja nopeasti on epäonnistunut pahasti, ja harhainen ajatus se oli alun perinkin, Lidén sanoo.

Lue myös: Ukrainalaispormestari: Kiovan lähellä oleva Irpin on vallattu takaisin Venäjän joukoilta – "Meillä on hyviä uutisia"

Venäjä tuhoaa Mariupolin

Venäjä on pakon edessä madaltanut hyökkäyssotansa tavoitteita, ja monet asiantuntijat arvioivat sen pyrkivän nyt Itä-Ukrainassa asemaan, jota voitaisiin kuvailla jonkinlaiseksi voitoksi. Tällainen olisi esimerkiksi maayhteys miehitetyltä Krimiltä Venäjän hallitsemille itäisen Ukrainan alueille, ja yhteyden tiellä olevan Mariupolin kaupungin uskotaankin joutuvan piakkoin Venäjän haltuun. Kaupunki on pommitettu pian maan tasalle, eikä kaupungissa yhä jumissa olevaa siviiliväestöä ole saatu evakuoitua.

Ruotsalaisasiantuntijat arvioivat, että Venäjä saa tuhotun Mariupolin, mutta muiden kaupunkien valtaaminen on sille erittäin vaikeaa.

Pahoja tappioita kärsineillä väsyneillä venäläisjoukoilla ei uskota olevan riittävää taistelutahtoa etenemiseen. Vaikka esimerkiksi Harkovaa ja Odessaa pommitetaan, Venäjä ei ole lähellä sotilaallista kontrollia niissä.

Vetäytyminen ainoa vaihtoehto

Uusia apujoukkoja Venäjä ei ole Ukrainan rintamalle juuri nyt saamassa, viestii muun muassa Pääesikunnan entinen tiedustelupäällikkö Pekka Toveri Twitterissä. Hän viittaa tietoihin venäläisten vetäytymisestä Sumyssa osittain jopa rajan taakse.

– Eli kun ei ole reservejä tulossa eikä voima riitä selustayhteyksien suojaamiseen, ainoa keino muuttaa painopistettä on vetäytyä tietyiltä alueilta. Antaa kuitenkin sisälinjoilla toimiville ukrainalaisille mahdollisuuden siirtää omaa painopistettään nopeammin uuteen suuntaan, Toveri tviittaa.

"Pääpyrkimys etelässä"

Myös maasodankäynnin tutkija, tohtori Jack Watling Royal United Services Institute -ajatushautomosta sanoo BBC:llä, että suurin osa Venäjän käytössä olevista joukoista on jo sidottu sotaan Ukrainassa.

Koska uusia joukkoja ei juuri kyetä lähettämään invaasion tueksi, joudutaan Ukrainassa jo olevia joukkoja keskittämään rajatumpaan määrään hyökkäysrintamia.

– Pääpyrkimys on tällä hetkellä etelässä, missä he yrittävät päättää Mariupolin taistelun ja sitten piirittää Ukrainan armeijan joukot Donbassissa eristääkseen heidät [muista Ukrainan joukoista] ja työntyäkseen etelästä pohjoiseen, Watling sanoo.

Watling katsoo, että Venäjä pyrki alkuun hyökkäämään useammalla rintamalla kuin se kestävästi kykeni tekemään, ja nyt sen on pakko keskittyä yhteen. Jos ja kun Venäjä saa haltuunsa Mariupolin, se jatkaa itäisessä Ukrainassa yrittäen kukistaa ukrainalaisjoukot Donbassissa ja jatkaen edelleen kohti Harkovaa.

Ukraina sotilas

Venäjä ei ole saanut Ukrainan pääkaupunki Kiovaa vallattua reilun kuukauden kestäneen suurhyökkäyksensä aikana. Kuvassa kaupunkia vartioiva ukrainalaissotilas.

Ukrainan vastahyökkäykset sitovat Venäjää

Watlingin mukaan Venäjä aikoo nyt järjestelmällisesti vallata kaupunkeja ja kyliä yksi kerrallaan, tuhoten ne pommituksilla.

Brittiasiantuntija ei usko Venäjän tällä hetkellä pystyvän etenemään esimerkiksi Hersonin ja Mykolaivin seudulla, joista ensin mainittu on sen hallussa.

– Ukraina on toteuttanut vastahyökkäyksiä Kiovan länsipuolella sekä etelässä Nikolajevin (Mykolaiv) alueella. Hyökkäykset sitovat Venäjän joukkoja ja heikentävät mahdollisuuksia jatko-operaatioihin Kiovan ja Odessan suuntiin, Suomen Maanpuolustuskorkeakoulu totesi katsauksessaan perjantaina.

– Venäjän asevoimat ovat siirtyneet Kiovan itäpuolella puolustukselliseen ryhmitykseen ja jatkavat joukkojen täydentämistä sekä huoltoyhteyksiensä suojaamista. Toimenpiteet viittaavat siihen, että Venäjän pohjoisen suunnan hyökkäykset ovat pysähdyksissä, kunnes sen joukot on täydennetty tai se on saavuttanut menestystä Mariupolin ja Donbassin suunnalla, MPKK jatkoi.

Mariupol sinnittelee yhä

MPKK arvioi perjantaina, että tilanne esimerkiksi Harkovan suunnalla "säilynee ennallaan seuraavien vuorokausien ajan". Vaikka sotatoimet jatkuvat kaikilla operaatiosuunnilla, liike on monin paikoin pysähdyksissä.

Saarrettu Mariupol on yhä pitänyt pintansa, ja se sitoo Venäjän joukkoja sekä estää muilla rintamilla etenemistä.

– Maihinnousu Odessaan on epätodennäköinen niin pitkään, kun maahyökkäys ei etene. Ukrainan joukot pyrkivät mahdollisesti hyödyntämään vastahyökkäyksien saavuttamaa menestystä Hersonin suuntaan. Venäjän joukkojen kaivautumisesta ja puolustuksellisesta ryhmityksestä Hersonin alueella on viitteitä, MPKK kirjoitti perjantaina.

Ukrainan neuvotteluasema parantunut

Ukraina ja Venäjä jatkavat neuvotteluitaan Turkissa tiistaina. Ruotsalaisasiantuntijat arvioivat, että nykyisellä sotatilanteen kehityksellä Ukraina ei ole halukas suuriin myönnytyksiin, vaikka se onkin valmis tietyin ehdoin keskustelemaan neutraalista asemasta ja Donbass-kompromissista.

– On vaikea nähdä, että venäläisten neuvotteluasema olisi hyvä, ennemmin Ukrainan on parantunut, sanoo Tony Ingesson.

Venäjän ilmoitukseen hyökkäyssodan uudesta vaiheesta ja keskittymisestä Donbassiin on suhtauduttu myös skeptisesti. Esimerkiksi Suomen presidentti Sauli Niinistö on varoittanut luottamasta ilmoitukseen. Pommitukset myös läntiseen Ukrainaan ovatkin jatkuneet ilmoituksesta huolimatta.

Tuoreimmat aiheesta

Ukrainan sota