Venäjä on vallannut Ukrainan "linnoituskaupungin"

Venäjällä on alueella enemmän sotilaita ja kalustoa, ukrainalaissotilas sanoo.

Venäläisjoukot ovat vallanneet Itä-Ukrainan Vuhledarin, jossa asui ennen Venäjän suurhyökkäyksen alkua yli 14 000 ihmistä.

Vuhledar on ollut yksi Ukrainan Donetskin alueen puolustuksen tukipylväistä, jota uutistoimisto Reuters kuvailee "linnoitukseksi".

Vuhledarista julkaistiin tiistaina kuvamateriaalia, joissa näkyy, miten venäläisjoukot heiluttavat lippuaan kaupungintalon katolla.

Myös esimerkiksi Ukrainan sodan tilannekarttoja ylläpitävät suomalainen Black Bird Group ja ukrainalainen Deep State arvioivat Venäjän vallanneen Vuhledarin.

Vuhledarilla strategista merkitystä

Vuhledarilla on strategista merkitystä, sillä se sijaitsee Itä- ja Etelä-Ukrainan rintamien kainalokohdassa, Reuters kirjoittaa.

Yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War on toisaalta todennut, ettei Vuhledarin menetys merkittävästi muuta taisteluiden kulkua Länsi-Donetskissa.

Venäjällä on alueella yksinkertaisesti enemmän sotilaita ja kalustoa, sanoo Vuhledarissa taistelevan ukrainalaisen dronepataljoonan komentaja Andriy Nazarenko.

– Hyökkäykset ovat jatkuneet yli kuusi kuukautta. Vihollinen tuo paikalle jatkuvasti uusia, koulutettuja joukkoja, Nazarenko sanoi Reutersille.

Nazarenkon mukaan tällä hetkellä ukrainalaisjoukot pyrkivät lähinnä varmistamaan, että sen jalkaväki pystyy vetäytymään turvallisesti alueelta.

Rauniokaupunki kiihtyvien hyökkäysten kohteena jo pitkään

Vuhledar on jo pitkään ollut käytännössä raunioina. Se on ollut eturintama-aluetta aina Venäjän helmikuussa 2022 aloittaman suurhyökkäyksen alusta alkaen. 

Syyskuun lopussa uutisoitiin, että venäläisjoukot ovat kiihdyttäneet hyökkäyksiään Vuhledarin suunnalla.

Tuolloin myös arvioitiin, että Venäjän hyökkäyskärjet vaikuttavat pikemminkin pyrkivät rauniokaupungin piiritykseen sen suoran valloittamisen sijaan. Venäjä sai vastaavalla taktiikalla haltuunsa toisen Donetskin pitkäaikaisten taistelutantereen, Avdijivkan, helmikuussa.

Venäjä on edennyt Itä-Ukrainan Donetskin alueella koko alkuvuoden hitaasti, mutta tasaisesti. Ukraina on aiheuttanut Venäjälle suuria tappioita, mutta ei ole kyennyt pysäyttämään sen etenemistä. 

Lue myös:

    Uusimmat