Venäjä vaikuttaa valmistautuvan kaupunkisotaan Hersonissa – kaupungin menetys olisi nöyryytys Putinille

Etelä-Ukrainassa sijaitsevan Hersonin kaupungin ympärillä on viime viikkoina ollut informaatiovaikuttamisen sumuverho, kun Ukraina ei ole sallinut tiedonvälitystä alueen lähistöltä.

Venäjä kertoi viikko sitten aloittaneensa siviilien evakuoimisen Hersonin kaupungista. Tavoitteena on siirtää 50 000–60 000 siviiliä Dnepr-joen länsipuolelta lautoilla itäpuolelle. Ainakin osa evakuoiduista on kuljetettu linja-autoin Venäjän miehittämälle Krimille tai Venäjälle.

Myös Venäjämielinen nukkehallinto kertoo vetäytyneensä kaupungista.

– Venäjän aikeet ovat epäselviä, mutta Ukrainan radiohiljaisuus on tulkittu tarkoittavan sitä, että sen joukot valmistautuvat hyökkäykseen valloittaakseen takaisin Hersonin kaupungin.

– Lisäksi on tietoja, että Venäjä linnoittaisi Hersonia ja valmistautuisi kaupunkisodankäyntiin, kertoo Puolustusvoimain entinen komentaja, kenraali evp Jarmo Lindberg.

Symbolisesti valtava merkitys

Herson oli ensimmäinen suurkaupunki, jonka Venäjä valloitti hyökättyään Ukrainaan. Siitä lähtien Venäjän miehityksen alla olleen kaupungin menetys takaisin Ukrainalle olisi Putinille symbolisesti valtava tappio.

Käytännön vaikutuksiakin sillä olisi: Krimin makean veden varannot sijaitsevat Hersonissa.

– Herson on ollut ainoa alue Ukrainassa, jossa Venäjän joukot ovat onnistuneet tunkeutumaan Dnepr-joen länsipuolelle. Joki vaikuttaa mahdollisten tulevien taisteluiden luonteeseen.

– Se on erittäin tärkeä luonnoneste. Se on puolustajalle hankala, koska sillat ovat helppo kohde tuhottaviksi, eli ukrainalaiset voivat helposti estää venäläisten vetäytymisen. Toisaalta myös ukrainalaisten on hankala toteuttaa ylikulkuoperaatiota kulkeakseen kohti Ukrainan eteläpuolisia alueita, esimerkiksi Krimiä, kertoo sotilasprofessori Janne Mäkitalo Maanpuolustuskorkeakoulusta.

Ukrainan hyökkäyssuunnitelmiin vaikuttaa myös se, että Ukraina sanoo Venäjän suunnittelevan Kahovkan vesivoimalan padon räjäyttämistä.

Hersonin kaupungin koillispuolella sijaitsevasta padosta leviävä vesimassa laajentaisi Dnepr-joen kilometrien levyiseksi, aiheuttaisi tulvia kymmeniin asutuskeskuksiin ja katkaisisi jäähdytysveden kulun Zaporizhzhjan ydinvoimalaan. Toisaalta räjäytys myös katkaisisi vedenjakelun Krimille.

Lue myös:

    Uusimmat