Venäjä voimistanut iskujaan Ukrainan Donetskissa

Venäjä on voimistanut iskujaan Donetskin alueen itäisiin osiin, kertovat Ukrainan puolustusvoimat. 

Taisteluita on käyty Marjinkan kaupungin hallinnasta sen jälkeen, kun Ukraina joutui vetäytymään Avdijivkan kaupungista.

Venäjän joukot ovat liikkuneet länteen, työntäen Ukrainan joukkoja poispäin separatistien hallitsemasta Donetskista. 

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi aiemmin tällä viikolla tilanteen olevan äärimmäisen vaikea lännen viivästyneen aseavun takia.

Venäjän Ukrainassa aloittamasta hyökkäyssodasta tulee huomenna kuluneeksi kaksi vuotta. Venäjän johtaja Vladimir Putin on tänään kiitellyt vuolaasti Ukrainassa taistelevia venäläisiä ja Venäjän asetuotantoa.

Zelenskyi patisti Yhdyvaltain kongressia hyväksymään tukipaketin

Yhdysvalloissa Ukrainan presidentti Zelenskyi patisti maan kongressia hyväksymään tukipaketin Ukrainalle. 

Zelenskyi sanoi torstaina paikallista aikaa Fox-kanavan haastattelussa, että jos pakettia ei hyväksytä, tarkoittaa se ukrainalaisten henkien menettämistä.

Republikaanit edustajainhuoneessa hidastavat lähes 60 miljardin dollarin apupakettia Ukrainalle. Osa puolueen edustajista vaatii, että pakettiin sisällytetään rajavalvontaa tiukentavia pykäliä. Senaatti on jo hyväksynyt apupaketin.

Maan sisäpolitiikkaan liittyvät rajavalvonta-asiat olivat jo yhdessä ehdotuksessa apupaketin luonnoksessa, mutta se ei kelvannut republikaaneille todennäköisen presidenttiehdokkaan Donald Trumpin säestyksellä.

–  Selviääkö Ukraina ilman kongressin tukea? Totta kai. Mutta eivät kaikki meistä, Zelenskyi sanoi haastattelussa.

Zelenskyin mukaan Ukrainan auttaminen tulee paljon halvemmaksi kuin Venäjän johtajan Vladimir Putinin haastaminen, jos Venäjä pääsee onnistumaan Ukrainassa.

Yhdysvallat on tukenut Ukrainaa taistelussa Venäjää vastaan kymmenillä miljardeilla dollareilla.

Zelenskyi sanoi lauantaina kansainvälisessä turvallisuuskokouksessa Münchenissä Saksassa, että hän on valmis viemään Trumpin etulinjaan Ukrainassa näkemään, mitä sota todella on.

Lue myös:

    Uusimmat