Venäjän testit voivat muuttua ja syventyä. Jos näin käy, vastakkain voivat olla Kremlin ja Naton sotalaivat.
Suomen ulkoministeri Elina Valtonen (kok.) lähetti tänään tiukan viestin Venäjälle, arvioi Euroopan hybridiuhkien torjuntakeskuksen verkostojohtaja Jukka Savolainen.
Valtosen mukaan Nato lähettää Itämerelle nyt kaksi alusta. Alueella lisätään myös muita toimia ja läsnäoloa.
Savolainen pitää kahta alusta merkittävämpänä asiana sitä, että Nato-maat alkavat yhdessä torjua Venäjän varjolaivaston aiheuttamia uhkia.
Asiasta tuli ajankohtainen viimeistään, kun suomalaisviranomaisten mukaan Venäjän varjolaivastoon kuuluvaa Eagle S -tankkeria alettiin epäillä Itämeren merikaapelien tahallisesta hajottamisesta.
Savolaisen mukaan Venäjä kuunteli Valtosen ilmoitusta todennäköisesti "varsin kiinnostuneina".
– Venäjä huomaa, että heidän on jatkossa vaikeampi käsitellä yksittäisiä pieniä valtioita, koska vastavoimana on jatkossa useamman valtion resursseja, Savolainen katsoo.
Savolainen on toistuvasti painottanut, että Venäjän hybridioperaatiot ovat vielä "testivaiheessa".
– Tämä, mitä on nähty, on vasta harjoittelua ja jonkin isomman operaation testivaihetta, Savolainen sanoi lokakuussa.
Lue myös: Varoitus Venäjästä: "Käynnissä on jonkin ison operaation testi – ja se on sujunut hyvin"
0:58
Seuraava testi
Savolainen pitää mahdollisena, että seuraavaksi Venäjä testaa, uskaltavatko Naton laivat toimia, jos Itämerellä kaapeli katkeaa tai tapahtuu jotain muuta pahansuopaista toimintaa.
Panoksia Venäjä voisi nostaa esimerkiksi saattamalla varjolaivastonsa aluksia omilla sotalaivoillaan.
Jos venäläisen sotalaivan saattaman varjolaivaston aluksen epäiltäisiin katkovan kaapeleita, olisi Venäjän kannalta "testattava asia" katsoa, miten Nato-laivat tähän vastaavat, Savolainen pohtii.
– On mahdollista, että testit muuttuvat ja syvenevät.
Savolaisen mukaan Itämerellä ratkaistava asia on suurempi kuin pelkät merikaapelit. Yhteistyötä lisäämällä pystytään vastaamaan esimerkiksi "meriliikenteen häirintään".
Nyt otetut askeleet ovat joka tapauksessa todella myönteisiä, Savolainen toteaa.
Jos eri maiden yhteistyö sujuu Itämerellä sujuvasti, voi se tarkoittaa sitä, että jatkossa esimerkiksi kaapelinrikkomisepäilyyn pystytään vastaamaan nopeasti ja siihen kyetään myös vastaamaan yhteisesti.
– Minkä tahansa maan laiva voisi pysäyttää epäilyttävän toiminnan ja toivottavasti myös aloittaa tutkinnan, Savolainen sanoo.
– Olisi todella järkevää, että aluksia olisi koko Itämeren alueella. Jos joku vaikka katkoo Suomen kaapeleita, ei täältä välttämättä enää ehditä perään.