Euroopan hybridiuhkien torjuntakeskuksen verkostojohtaja Jukka Savolainen kommentoi MTV Uutisille Itämeren uusinta kaapelirikkoa.
Gotlannin ja Latvian välinen merenalainen kaapeli vaurioitui epäillyn ”ulkoisen vaikutuksen” seurauksena. Alueella on parhaillaan käynnissä suuri Nato-operaatio.
Savolainen toteaa, että kaapelivaurion tiimoilta ei vielä tässä vaiheessa voida sanoa mitään varmaa. Hänen mielestään yhteensattumien määrä Itämerellä kuitenkin puhuu omaa selvää kieltään:
– Näiden tapahtumien ja yhteensattumien määrä, ajallinen ja alueellinen tiheys Itämerellä – minun mielestäni on täysin selvää, että yhteensä lukien nämä tapahtumat eivät ole vahinkoja, Savolainen kommentoi.
Lue lisää: Ennen ja jälkeen -video paljastaa kaapelirikosta epäillyn aluksen katkenneen sakaran – asiantuntijalta tyhjentävä arvio
Kommentti: "Onnettomuus" hyökkäsi jälleen merikaapeliin Itämerellä
Testataanko sabotaasilla valmiuksia?
Savolainen pohtii, että jos merenalaisten kaapelien katkominen on jonkinlaista valmiuksien testaamista, niin uusimmassa kaapelirikossa saatettaisiin kokeilla sitä, oliko Suomen taannoinen tehokas reagointi Eagle S -aluksen pysäyttämisessä vain yksittäinen onnellinen osuma vai pystytäänkö samaa operaatiomallia jatkamaan.
Lue myös: Ruotsissa spekuloidaan uusimman kaapelirikon aiheuttajaa: "Eniten tästä hyötyy…."
Savolaisen mukaan laajemmassa kuviossa Nato-maat joutuvat tässä tilanteessa tekemään kansainvälisen merioikeuden ja laajemminkin kansainvälisen oikeuden tulkintaa.
Savolainen toteaa, että uudenlaisten tulkintojen kehittäminen alusten pysäyttämiseksi saattaa olla myös sabotaasin tekijöiden tekijöiden tavoitteena, jotta he itse voisivat käyttää kyseisiä tulkintoja hyväkseen jossain muualla.
– Jos (sabotaasia tehnyt taho) alkaa pysäytellä laivoja jopa mielivaltaisesti, niin pääsee sanomaan, että kyllähän tekin olette pysäyttäneet.
"Pakko puuttua"
Savolainen korostaa, että ilmenneisiin tapauksiin on pakko puuttua.
– Emmehän me voi katsoa sivusta sitä, että jotkut laivat katkoivat ankkureilla todella tärkeää kriittistä infrastruktuuria Itämerellä. Ja vielä paljon suuremmat vauriot voi syntyä Pohjanmerellä ja Pohjois-Atlantilla. Pakkohan näihin on puuttua.
Toistaiseksi Itämerellä tapahtuneet kaapelivauriot ovat olleet enemmänkin yksittäisiä tapauksia.
Savolainen toteaa, että teknisesti on mahdollista katkoa useita tärkeitä kaapeleita kerralla, jos joku taho laittaisi useamman laivan samanaikaisesti tekemään kyseisiä toimia.
Savolainen pohtii, onko seuraavana katkeamassa sähkökaapeli Ruotsista Liettuaan.
– Se vaikuttaisi myös sitten Baltian maiden sähköjärjestelmän vakauteen, koska heillä oli aikomuksena juuri ensi kuun alussa irtautua Venäjän järjestelmästä.