Suomen antidopingtoimikunnan lääketieteellinen johtaja Timo Seppälä on kuullut huhuja Venäjän antidopinglaboratorion korruptiosta, mutta keskiviikkona saksalaisessa tv-dokumentissa esiin tulleet väitteet kuulostivat hänestä silti kokoluokassaan hurjilta.
Saksalainen ARD-kanava esitti keskiviikkona tunnin mittaisen dokumentin, jossa venäläinen antidopingtyö leimattiin pahasti korruptoituneeksi. Ohjelmassa äänessä olivat muun muassa maan entinen antidopingjohtaja Vitali Stepanov ja hänen keskimatkoja juossut vaimonsa Julija Stepanova, joiden mukaan Venäjällä annettuja positiivisia dopingnäytteitä on salattu, jos urheilija on ollut tarpeeksi tunnettu tai valmis maksamaan viranomaisille käryn salaamisesta.
Räikein esimerkki oli Chicagon maratonin vuosina 2009–11 voittanut Lilija Skobuhova, joka oli ARD:n mukaan maksanut peräti 450 000 euroa dopingkärynsä salaamisesta ennen vuoden 2012 Lontoon olympialaisia.
– Aika hurjiltahan ne väitteet ilman muuta tuntuvat. On korruptiota ja rahalla selvitään dopingtestistä, niin totta kai se on iso skandaali, jos ne huhut pitävät paikkansa, Seppälä kommentoi MTV Sportille.
Saksalaiskanava veti yleisurheilun lisäksi soppaan mukaan ampumahiihdon, maastohiihdon, pyöräilyn, uinnin ja painonnoston. Ohjelmassa näytettiin myös Venäjän presidentin Vladimir Putinin allekirjoittama määräys, jonka mukaan kaikki maan ulkopuolelle matkalla olevat venäläisurheilijoiden virtsanäytteet on avattava ja tutkittava.
Dokumentissa annettiin ymmärtää, että kansallisissa kisoissa nimettömät urheilijat voivat jäädä kiinni, mikä antaa kuvan antidopingtyön onnistumisesta, mutta kansainvälisissä kisoissa kiinni jääneet huippu-urheilijat jäävät käryn hetkellä yksin.
– Tottahan se on, että ulkomaalaisissa suurkilpailuissa venäläisiä on kärynnyt aika paljon ja suhteessa melko vähän kotimaan dopingtoiminnassa, niin kyllä se kieltämättä pikkuisen kysymysmerkkejä herättää, Seppälä sanoo.
– Joitain huhuja oli ennen Sotshin olympiakisoja, että Venäjän antidopinglaboratoriossa olisi korruptiota voinut tapahtua, mutta niistä ei ilmeisesti ole niin paljon todisteita saatu, joten se on painettu jotakuinkin villaisella toistaiseksi, Seppälä lisää.
Seppälän mukaan Maailman antidopingtoimistolla WADA:lla on rajalliset mahdollisuudet selvittää asiaa, mutta tuoreiden väitteiden jälkeen WADA:n on pakostakin toimittava jollain tavalla.