Venäläisyhtiö Gazprom ilmoitti perjantai-iltana Nord Stream 1 -kaasuputken pysyvän suljettuna, kunnes putkijärjestelmän turbiini on korjattu. Saksalaiset ovat hyvin epäileväisiä venäläisten antamiin selityksiin kaasuputken tilasta.
MTV Uutisten Eurooppa-kirjeenvaihtaja Heikki Piuhola kertoo Saksan täyttäneen tähän saakka kiireellä kaasuvarastojaan Venäjältä tulevalla kaasulla.
– Vaikka se määrä on nyt vähentynyt yhteen viidesosaan, niin siitä huolimatta tuolla venäläiskaasulla on suuri merkitys Saksan kaasuvarastojen täyttämiselle.
Saksa ostaa kaasua myös esimerkiksi Norjasta, Hollannista ja Yhdysvalloista. Venäläiskaasu on kuitenkin edelleen halvempaa kuin lännestä ostettava kaasu, vaikkakin hinta on viimeisimpien kuukausien aikana kaksinkertaistunut.
Maan hallitus on kokoontunut päivittäin ratkomaan kaasuongelmaa sekä muita saksalaisia koskettavia talousasioita. Piuholan mukaan Saksassa suhtaudutaan Gazpromiin epäilevästi.
– Saksassa ollaan aika pragmaatikkoja ja myös vähän skeptisiä Gazpromin toiminnan suhteen eli täällä nähdään kyllä aika selvästi, että venäläiset käyttävät kaasua nyt aseena Eurooppaa vastaan energiasodassa, Piuhola sanoo.
Lue myös: EU on varautunut Venäjän kaasutoimitusten täydelliseen katkaisuun, sanoo talouskomissaari
Gazprom on kertonut huomanneensa öljyvuotoja turbiinissa huoltokatkon aikana. Kaasuturbiineista sekä niitä ympäröivästä tekniikasta vastaa saksalainen Siemens. Yritys antoi lausunnon perjantai-iltana, joka viittaa siihen, ettei kyseessä ole todellinen ongelma.
– Siemensin mukaan tuon tyyppiset vuodot on helposti korjattavissa paikan päällä. Siemens tänään uudessa lausunnossaan totesi myös, että tuolla Suomenlahden rannalla Venäjän pumppaamolla, siellä näitä kaasuturbiineja on vaikka kuinka monta ja periaatteessa mikä tahansa niistä voidaan ottaa käyttöön, Piuhola kertoo.
Piuholan mukaan ei ole vielä mitään arviota siitä, kuinka kauan kaasuputki pysyy suljettuna. Kaasutoimitusten oli määrä jatkua lauantain vastaisena yönä.
Gazprom on syyttänyt Siemensiä siitä, ettei se ole lähettänyt korjaajia korjaamaan vikaa, mutta Siemens on kertonut, ettei sitä ole edes pyydetty korjaustyöhön.
– Kyllä tässä on myös tällainen tiedotussota Venäjän puolelta käynnissä, Piuhola toteaa.
Katso ylläolevalta videolta, miksi Saksa on niin riippuvainen venäläisestä kaasusta.