Venäläisliikemies omistaa yhä teollisuuskiinteistön läheltä itärajaa, vaikka ministeriö kielsi kaupat – ostajia ei ole

Toimitusjohtaja Oleg Fokinin mukaan kukaan ei ole halunnut ostaa kiinteistöä, vaikka hänen yhtiönsä on yrittänyt myydä sitä.

Ilomantsissa Pohjois-Karjalassa sijaitseva teollisuuskiinteistö on edelleen puolustusministeriön torppaaman omistajan hallussa, vaikka ministeriö kielsi kiinteistökaupat yli puoli vuotta sitten.

Venäläisen liikemiehen Oleg Fokinin ja Venäjän kaksoiskansalaisen omistama yritys Tornado Logistics hankki viime vuoden huhtikuussa kaviaaritehtaan konkurssipesältä kiinteistön, jolla on yli 11  000 neliömetrin suuruinen teollisuushalli. Puolen miljoonan euron kauppahinnalla Fokinin yhtiön omistukseen siirtyi hallin lisäksi omakotitalo ja yli kuusi hehtaaria maata.

Kauppaan piti kuitenkin pyytää lupa puolustusministeriöltä, koska Tornado-yhtiön omistuksesta yli kymmenesosa on EU- ja ETA-alueen ulkopuolella. Fokin omistaa Tornadosta puolet. Yhtiö laittoi hakemuksen ministeriöön noin viikko kiinteistökauppojen jälkeen.

Tammikuussa puolustusministeri Antti Häkkänen (kok.) allekirjoituksellaan sinetöi asiakirjan, joka eväsi yhtiöltä luvan kauppaan.

Ministeriö vaati Tornado-yhtiötä luovuttamaan kiinteistön eteenpäin. Puoli vuotta on kuitenkin kulunut, ja Tornado omistaa yhtiön edelleen. Oleg Fokin kertoo STT:lle, että kukaan ei ole halunnut ostaa kiinteistöä.

–  Ei kukaan halua mennä projektiin Ilomantsiin riippumatta hinnasta, sanoo Fokin.

"Minulla on venäläinen passi"

Puolustusministeriö kiinnitti puoli vuotta sitten antamassaan päätöksessä huomiota siihen, että Fokin on entinen Petroskoin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja. Yhtiön hakemuksen ja Fokinin julkisten lausuntojen välillä oli ministeriön mielestä ristiriitaa, mikä herätti epäilyksen kiinteistön todellisesta käyttökohteesta.

Tornado-yhtiö oli ministeriölle ilmoittanut aikovansa purkaa rakennukset ja perustaa tontille tuotantolaitoksen tai sahan ja harjoittaa metallinjalostusta. Fokin oli puolestaan Ylelle kertonut aikovansa remontoida kiinteistön ja siirtää sille yhtiön kehittämän sähkögeneraattorin jatkotuotannon. Puolustusministeriö arvioi, että erot käyttötarkoituksissa olivat epäilyttäviä.

Ministeriön mielestä oli perusteltua epäillä, että kiinteistöä voisi käyttää tavalla, joka voisi vaarantaa kansallista turvallisuutta.

Omistus on kuitenkin edelleen Fokinin yhtiöllä. Fokin kertoo yrittäneensä myydä kiinteistöä eteenpäin, mutta halukkaita ostajia ei ole ilmaantunut.

Internetin huutokauppasivustolta löytyvän ilmoituksen mukaan kiinteistön myyntihinta on 490  000 euroa.

–  Ymmärrän koko tilanteen, kun minulla on tämä venäläinen passi. Puolustusministeriössä on totta kai valtuus myöntää tai kieltää (kaupat), hän sanoo.

Fokin kertoo maksaneensa kiinteistön verot, vaikka hän ei saa omistaa sitä. Hän pohtii, voiko hän saada veroja ja muita hankkeesta syntyneitä maksuja palautettua.

Ministeriö ei kommentoi aikeitaan

Puolustusministeriön tammikuussa tekemän päätöksen mukaan Tornado-yhtiöllä on puoli vuotta aikaa luovuttaa kiinteistö eteenpäin siitä hetkestä, kun lupapäätös saa lainvoiman. Ministeriöstä kerrotaan STT:lle, että määräaika ei vielä heinäkuun viimeisinä päivinä ollut kulunut umpeen.

Jos kiinteistö ei ole määräajassa vaihtanut omistajaa, puolustusministeriö voi päätöksensä mukaan määrätä kiinteistön myytäväksi. Tällöin myynti menisi ulosottokaaren mukaan, ja lain mukaan myynnistä vastaisi käytännössä ulosottomies.

Puolustusministeriö ei kommentoinut STT:lle tulevia aikeitaan vedoten siihen, ettei ministeriö kommentoi yksittäistapauksia.

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat