Kankaanpääläisen palvelukodin hinta 15-kertaistui kahdessa vuodessa, ostajina kolme Venäjän kansalaista – tämä kohukaupoista tiedetään nyt

Puolustusministeriö ei ole vielä hyväksynyt kauppaa, jossa yritys myi Kankaanpäässä sijaitsevan Lohikon palvelukodin kolmelle Venäjän kansalaiselle 15 000 eurolla. Palvelukodin myynyt yritys osti palvelukodin maaliskuussa jopa 13 kertaa kalliimmalla kuin se oli ostettu vuonna 2020.

Lohikon palvelukoti on ollut otsikoissa siitä lähtien, kun Kankaanpään seutu uutisoi keskiviikkona, että kiinteistö on myyty venäläisomistukseen.

Kankaanpään kaupunginjohtaja Mika Hatanpää vahvisti tuolloin MTV Uutisille, että kaupungille on tullut asiasta kiinteistöluovutusilmoitus ja että ostajat ovat Venäjän kansalaisia.

Ostajien tausta on herättänyt erityistä kiinnostusta siksi, että kiinteistö sijaitsee vain muutaman kilometrin päässä Niinisalon varuskunnasta sekä eteläisen Suomen suurimmasta ampuma-alueesta.

Lisäksi rakennuskompleksi on entisenä palvelukotina huomattavan suuri – 4 000 neliötä.

MTV Uutisten tilaamasta lainhuutotodistuksesta käy ilmi, että ostajia on kolme ja kahdella heistä on suomalainen niin sanottu keinotunnus.

Keinotunnus on sosiaaliturvatunnuksen kaltainen tunnus, jonka esimerkiksi Verovirasto voi myöntää verotusta varten henkilölle, jolla ei ole Suomen kansalaisuutta. Esimerkiksi kiinteistökauppoja varten tarvitaan keinotunnus.

Myyjäyrityksen toimitusjohtaja tuomittu taposta

Venäjän kansalaiset ostivat palvelukeskuksen 15 000 eurolla yritykseltä, joka oli ostanut sen tänä vuonna maaliskuussa 12 000 eurolla.

Kuten Ilta-Sanomat aiemmin uutisoi, kiinteistön maaliskuusta viime viikkoon omistaman yrityksen toimitusjohtaja on tuomittu syyntakeettomana tehdystä taposta vuonna 2017.

Mies surmasi entisen avopuolisonsa lyömällä tätä talttapuukolla pysäköintialueella. Pysäköidyssä autossa olivat pariskunnan yhteiset lapset.

Mielentilatutkimuksessa todettiin miehen olleen syyntakeeton. Mies kiisti mielentilatutkimuksen oikeellisuuden ja sanoi, ettei ollut tapahtumahetkellä psykoottinen. Hän vaati hovioikeudessa tulla tuomituksi syyntakeisena tai alentuneesti syyntakeisena, mutta myös hovioikeus totesi miehen syyntakeettomaksi.

Hän oli tahdosta riippumattomassa hoidossa vuodesta 2017 asti.

Yrityksen toiminta alkoi vuonna 2021.

Palvelukodin hinta moninkertaistui parissa vuodessa

Satakunnan Kansan mukaan Kankaanpään kaupunki alkoi kaupata kiinteistöä vuonna 2018, kun Kankaanpäähän valmistui uusi palvelukoti, ja kesti kaksi vuotta, että mahdollinen ostaja löytyi. Rakennus on kiinteistöviraston suojelema eikä sitä siksi voitu kuitenkaan purkaa.

Vuonna 2020 kiinteistöstä jätti lehden mukaan 5 000 euron tarjouksen venäläinen mies, joka suunnitteli muuttavansa sen leirikeskukseksi. Mies kuitenkin vetäytyi kaupasta vedoten koronapandemiaan.

Samana vuonna palvelukodin osti ja omisti kahden vuoden ajan suomalainen nainen, joka maksoi siitä Satakunnan Kansan mukaan noin tuhat euroa.

MTV Uutisten haastattelemien paikallisten mukaan esimerkiksi tontin ”yksityisalue”-kyltit ovat jo naisen peruja. Hän piti alueella kahta hevosta eikä paikallisten mukaan pitänyt siitä, että niitä käytiin katsomassa.

Henkirikoksesta tuomitun miehen yritys maksoi palvelukeskuksesta 13 kertaa enemmän tämän vuoden alussa kuin edellinen omistaja vuonna 2020.

Puolustusministeriö: Odotamme lupahakemusta ostajalta

Vaikka kiinteistökaupasta on jo saatavilla lainhuutotodistus, se ei vielä tarkoita, että kauppa olisi virallisesti rekisteröity.

Puolustusministeriön kiinteistö- ja ympäristöyksikön erityisasiantuntija Joonas Laito kertoo MTV Uutisille, että kaupalle ei ole vielä puolustusministeriön lupaa.

Muut kuin EU- ja ETA-maiden kansalaiset tarvitsevat kiinteistökauppoihin luvan puolustusministeriöltä.

– Odotamme tällä hetkellä hakemusta ostajilta. Lupaa tulee hakea viimeistään kaksi kuukautta kaupanteon jälkeen, Laito sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat