Venezuelan oppositiojohtaja Juan Guaido kertoo lähettäneensä edustajia Norjaan, jossa yritetään sovitella Venezuelan kriisiä. Hän kuitenkin kiisti, että neuvottelut presidentti Nicolas Maduron hallinnon kanssa olisivat käynnissä.
Guaidon mukaan Norja on yrittänyt saada molemmat osapuolet saman pöydän ääreen, mutta neuvotteluita ei ole käyty.
Kyseessä on ensimmäinen virallinen vahvistus sille, että neuvotteluja on yritetty käynnistää valtataistelun alkamisen jälkeen.
Jo toinen kerta, kun osapuolia pyydetty Norjaan
Norjan yleisradioyhtiö NRK:n lähdetietojen mukaan keskusteluita on ollut useiden päivien ajan salaisessa paikassa maan pääkaupungissa Oslossa ja edustajat lähtivät jo torstaina takaisin Caracasiin.
Myös useat eteläamerikkalaiset mediat ovat kertoneet neuvotteluista.
Guaidon mukaan oppositiota edusti Norjassa kansalliskokouksen varapuheenjohtaja Stalin Gonzalez ja parlamentin entinen jäsen Gerardo Blyde.
Mediatietojen mukaan Maduron hallintoa olisivat edustaneet Venezuelan viestintäministeri Jorge Rodriguez ja Mirandan maakunnan kuvernööri Hector Rodriguez.
Guaidon mukaan kyseessä on toinen kerta, kun Norja pyytää molempia osapuolia maahan keskustelemaan. Hän ei kuitenkaan tarkentanut, milloin aiempi kutsu oli saatu.
Valtataistelu jatkunut Venezuelassa jo lähes puoli vuotta
Guaido julistautui Venezuelan virkaatekeväksi presidentiksi tammikuussa ja on sen jälkeen käynyt kovaa valtataistelua maan presidentti Maduron kanssa.
Monet länsimaat Yhdysvaltain johdolla ovat tukeneet Guaidoa ja tunnustaneet Guaidon Venezuelan väliaikaiseksi johtajaksi. Myös Suomi on tunnustanut Guaidon aseman.
Muutama viikko sitten Guaido yritti saada maan armeijan mukaan kansannousuun syrjäyttääkseen Maduron. Protestiin osallistui kuitenkin vain muutamia kymmeniä sotilaita, mutta sitä seurasivat kaksi päivää kestäneet rajut mellakat, joissa kuoli useita ihmisiä.
Venezuela on rämpinyt syvässä lamassa jo viisi vuotta. Köyhyyttä ja epävakaisia oloja on maasta paennut jo yli 2,7 miljoonaa ihmistä, kertoo YK. Maan 30 miljoonasta asukkaasta liki neljännes tarvitsisi maailmanjärjestön mukaan välitöntä humanitaarista apua.