Venezuelan oppositio peräänkuuluttaa maailmanlaajuisia mielenosoituksia

Suunniteltujen mielenilmausten taustalla ovat heinäkuiset presidentinvaalit, joita pidetään vilpillisinä.

Venezuelan oppositio peräänkuuluttaa tulevalle lauantaille laajoja mielenilmauksia. Venezuelalaiset oppositiojohtajat kehottavat ihmisiä Venezuelassa ja ympäri maailmaa lähtemään kaduille osoittamaan tukeaan opposition vaalivoitolle.

– Tänä lauantaina, elokuun 17. päivä, lähdemme kaduille Venezuelassa ja maailmalla. Huudetaan yhdessä niin, että maailma tukee meidän voittoamme ja tunnustaa totuuden sekä kansan suvereniteetin, oppositiojohtaja Maria Corina Machado sanoi sosiaalisessa mediassa julkaistulla videolla.

– Me voitimme, Venezuela voitti – nähdään 17. päivä, sanoi puolestaan opposition presidenttiehdokas Edmundo Gonzalez omassa viestissään.

Venezuelalaisviranomaiset ovat julistaneet itsevaltaisesti maata johtavan presidentti Nicolas Maduron heinäkuisten presidentinvaalien voittajaksi. Oppositio kuitenkin sanoo Gonzalezin olleen vaalien todellinen voittaja. Gonzalez valittiin opposition presidenttiehdokkaaksi sen jälkeen, kun Machadon ehdokkuus estettiin vaaliviranomaisten toimesta.

Vaalivoitto kiistetty laajalti

Maduron väitetty vaalivoitto on laajalti kiistetty sekä Venezuelassa että sen ulkopuolella. Presidentille uskollisena pidetyn kansallisen vaalilautakunnan (CNE) mukaan Maduro voitti vaalit reilun 50 prosentin ääniosuudella. Vaalilautakunta ei kuitenkaan ole julkaissut tarkkoja tietoja äänestystuloksista.

Sen sijaan oppositio on julkaissut verkossa äänestystietoja, jotka kattavat yli 80 prosenttia annetuista äänistä. Sivuston tietojen perusteella opposition Gonzalez olisi vaalien selvä voittaja.

Useiden Venezuelan opposition jäsenten on kerrottu joutuneen kiinniotetuiksi ilman ennakkovaroitusta. Sekä Machado että Gonzalez ovat olleet piilossa yli viikon ajan, ja Machado on hiljattain sanonut pelkäävänsä henkensä edestä.

Lue myös:

    Uusimmat