EU ei voi tunnustaa Maduron väitettyä voittoa Venezuelan presidentinvaaleissa

Euroopan unioni ei voi tunnustaa Venezuelan presidentin Nicolas Maduron voittoa maansa presidentinvaaleissa, sillä Venezuelan vaaliviranomaiset eivät ole julkistaneet virallisia äänestystietoja. Asiasta kertoi Euroopan unionin neuvosto sunnuntaina.

Neuvosto viittasi lausunnossaan venezuelalaisviranomaisten perjantaina julkistamiin tuloksiin, joiden mukaan Maduro voitti vaalit. Lausunnossa painotetaan, että pyrkimykset viivyttää virallisten äänestystietojen julkaisemista vain lisäävät epäilyksiä tulosten uskottavuudesta.

Maduron väitetty voitto viikko sitten järjestetyissä presidentinvaaleissa on kiistetty laajalti niin Venezuelassa kuin ulkomaillakin. Useat Etelä- ja Väli-Amerikan maat sekä Yhdysvallat ovat tunnustaneet opposition ehdokkaan Edmundo Gonzalezin vaalien todelliseksi voittajaksi.

EU:lla varovaisempi lausunto

EU on sen sijaan pidättäytynyt tunnustamasta Gonzalezia vaalivoittajaksi.

– Opposition julkaisemat ja useiden riippumattomien järjestöjen tarkastamat kopiot vaalien äänestyspöytäkirjoista osoittavat, että Edmundo Gonzalez näyttäisi voittavan presidentinvaalit merkittävällä enemmistöllä, EU:n tuoreessa lausunnossa sanottiin.

EU kertoi vaativansa tästä syystä lisää riippumatonta äänestystietojen tarkastusta ja toivoi, että tämän tekisi mahdollisuuksien mukaan kansainvälisesti tunnettu toimija.

Oppositio on julkaissut verkossa äänestystietoja, jotka kattavat yli 80 prosenttia annetuista äänistä. Sivuston tietojen perusteella opposition Gonzalez olisi vaalien selvä voittaja.

EU vaatii loppua sortotoimille

Venezuelalaiset ovat lähteneet useana päivänä kaduille vastustamaan Maduron väitettyä voittoa. Maduron kannattajat ovat niin ikään osoittaneet mieltään. Kansalaisjärjestö Foro Penal on raportoinut 11 ihmisen kuolleen mielenosoituksissa.

Maduron mukaan noin 2 000 ihmistä on otettu kiinni. Hän on lisäksi sanonut hallintonsa valmistelevan kahta korkeimpaan turvallisuusluokkaan luokiteltavaa vankilaa mielenosoituksissa kiinni otettuja varten.

EU vaati sunnuntaisessa lausunnossaan Venezuelan viranomaisia lopettamaan mielivaltaiset kiinniotot sekä sortotoimet ja väkivaltaisen retoriikan opposition ja kansalaisyhteiskunnan jäseniä vastaan. Lausunnossa vaadittiin myös poliittisten vankien vapauttamista.

Useat maat ovat vaatineet äänestystietojen julkistamista. Lauantaina asiaa vaativat yhteisessä lausunnossaan Ranskan, Saksan, Italian, Hollannin, Puolan, Portugalin ja Espanjan johtajat. Heidän mukaansa äänestystietojen julkaisu on välttämättömyys Venezuelan kansan tahdon tunnustamiseksi.

Paavi Franciscus kehotti puolestaan sunnuntaina kaikkia osapuolia Venezuelassa "etsimään totuutta" ja välttämään väkivaltaa.

Lue myös:

    Uusimmat