Tavallinen internetin käyttäjä elää valvontayhteiskunnassa, sanoo Sitran Reilu datatalous -teemajohtaja Kristo Lehtonen.
Porin SuomiAreena-tapahtumassa puhunut Lehtonen kuvaili, miten yksityiskohtaista tietoa elämästämme annamme erilaisia verkkopalveluita käyttämällä. Jutun alussa olevalta videolta kuulet eräitä pysäyttäviä esimerkkejä Sitran aihetta koskevasta selvityksestä.
Lehtonen esitti vertauksen Itä-Saksaan (DDR), jonka pahamaineinen valvontajärjestelmä tunkeutui kaikkien asukkaiden elämään. Nyt verkkojättien datankeruu on johtanut kehitykseen, jossa lähestymme vastaavaa urkinnan tasoa.
Lehtonen kysyy, mitä ajattelisimme, jos joku tietäisi missä käymme, kenen kanssa kaveeraamme, mistä tykkäämme, mitä ostamme tai jopa mitä kirjoitamme.
– Emmehän me sitä hyväksyisi, jos sen tietäisimme. Ja kuitenkin se on aika lähellä sitä tilannetta, missä elämme meistä kerätyn datan suhteen, Lehtonen toteaa.
Samassa keskustelussa europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen (kok.) esitti kylmäävän lausunnon DDR-vertaukseen liittyen.
– Se ero DDR:ään on, että DDR:ssä jokainen osasi olla varuillaan. Tätä nykyä jokainen klikkaa automaattisesti ”hyväksyn, hyväksyn”. Ollaan tosi suruttomia siitä, mitä tietoja meistä jää, Pietikäinen sanoo.
54:06Kuuntele videolta koko SuomiAreena-keskustelu, joka käsitteli tekoälyn riskejä ja sitä, minkä hinnan maksamme sen mahdollisuuksista.