Veronkorotus raivostutti mökkeilijät: "Ei omistaminen saa olla kateusveron peruste"

mökki
Eräiden arvioiden mukaan mökkeilijän maksama kiinteistövero voi nousta jopa 40 prosenttia, mikä mökin arvosta riippuen voi tarkoittaa parinkin sadan euron korotusta.Shutterstock
Julkaistu 07.07.2015 21:57
Toimittajan kuva

Ville Eklund

ville.eklund@mtv.fi

Vapaa-ajan asukkaiden liiton puheenjohtaja Pentti Heikkurinen pitää vapaa-ajan asuntojen kiinteistöveron nostoa kohtuuttomana. Vapaa-ajan asumista rokotetaan hänestä epäoikeudenmukaisesti.

– Pientalojen ja vapaa-ajan asuntojen kiinteistövero on viimeaikoina noussut lähes säännöllisesti. Nyt vapaa-ajan asuntojen kiinteistövero on yli kaksinkertainen verrattuna vakinaiseen asumiseen, hän kertoo.

Eräiden arvioiden mukaan mökkeilijän maksama kiinteistövero voi nousta jopa 40 prosenttia, mikä mökin arvosta riippuen voi tarkoittaa parinkin sadan euron korotusta.

"Mökkeilijää rangaistaan raippaverolla"

Heikkurisen mukaan veronkorotuksen taustalla on kuntien pidättäytyminen kuntaveron nostolta. Kiinteistöveron nosto on hänestä välillinen verotuksen muoto, jolla vajetta yritetään paikata.

– Kuntien päättäjillä ei ole rohkeutta nostaa kuntaveroa sille tasolle, jota kunnan menot vaativat. Siksi tällaisella helpolla ja epärehellisellä veropolitiikalla vältetään varsinaisen kuntaveron nosto, hän jyrähtää.

Heikkurinen näkee veronkorotuksen rangaistuksena siitä, että sijoittaa varallisuuttaan kotimaahansa.

– Jos investoi ulkomaille tai viettää vapaansa siellä, ei tällaista raippaveroa joudu kärsimään. Me vapaa-ajan asukkaat uskomme ja rakastamme maatamme niin paljon, että olemme valmiit sijoittamaan siihen vapaan omaisuutemme. Ei omistaminen saa olla kateusveron peruste, hän toteaa.

Mökkikulttuuri ei kuole, mutta pienenee

Heikkurinen korostaa mökkiläisten merkitystä kunnan taloudelle, palveluiden ostamisesta lupien maksuun. Hänestä mökkiläisten paikalliselle taloudelle tuomia suuria resursseja ei tarpeeksi huomioida.

Veron korotus ei Heikkurisen mukaan suomalaista mökkikulttuuria tapa, mutta siihen suunnatut investoinnit vähenevät.

– Jos verotus ja muut käytänteet ovat mökkiasumista vastaan, sijoittavat ihmiset rahansa mieluummin muualle, hän toteaa.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa