Hedelmät sisältävät kuitua, vitamiineja, kivennäis- ja hivenaineita sekä antioksidantteja. Niissä on kuitenkin myös terveydelle haitallista sokeria, jota moni saa nykyään liikaa. Vähäsokeristen hedelmien valitsemisesta ei ole ainakaan haittaa, joten vertailu kannattaa.
Siinä, missä esimerkiksi sadassa grammassa sitruunaa voi olla 2,2 grammaa sokeria, sadassa grammassa viikunaa sokeria voi löytyä 42,5 grammaa. Alla olevat tiedot ovat pääasiassa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ravitsemusyksikön ylläpitämästä elintarvikkeiden koostumustietopankista, Finelistä.
Hedelmä | Sokeria grammoina per 100 grammaa |
sitruuna, kuorittu | 2,2 |
cantaloupemeloni, kuorittu | 4,1 |
greippi, kuorittu | 6,5 |
vesimeloni, kuorittu | 7,1 |
hunajameloni, kuorittu | 7,8 |
persikka, kuorittu, kivetön | 7,8 |
päärynä, kuorittu | 8,0 |
omena, kotimainen, kuorittu | 8,2 |
luumu, kivetön | 8,2 |
mandariini, kuorittu | 8,2 |
mansikka | 8,4 |
appelsiini, kuorittu | 8,9 |
guava | 9,2 |
aprikoosi, kivetön | 10,6 |
papaija, kuorittu | 10,7 |
mango, kuorittu | 10,7 |
ananas, kuorittu | 11,2 |
kirsikka, kivetön | 11,4 |
banaani, kuorittu | 13,5 |
granaattiomena | 13,7 |
viinirypäle, kivetön, vihreä/tumma | 15,5 |
viikuna, kuorineen | 42,5 |
kuivatut hedelmät | runsaasti |
Lähteet: Fineli.fi, Care2.com, Newhealthguide.org, Fitnaturally.co.uk
Kuva: Colourbox.com