Vertailu: Helsinkiläisten ostovoima selvästi monien Itä-Euroopan kaupunkien asukkaita heikompi

Helsinki keskusta kävelijöitä AOP
Julkaistu 28.11.2021 07:35

MTV UUTISET - KAUPPALEHTI

Prahassa, Bratislavassa ja Varsovassa asuu varakkaampia ihmisiä kuin Helsingissä.

Ostovoimatieto ilmenee Maailmanpankin ja OECD:n laskelmista, joita Tšekissä, Slovakiassa ja Puolassa asuntoja rakentava YIT esitteli pääomamarkkinapäivillään viime tiistaina.

Bruttokansantuote henkeä kohden (2019) oli Prahassa 84 000 dollaria, Bratislavassa 77 000 dollaria ja Varsovassa 70 000 dollaria. Helsingissä ja pääkaupunkiseudulla se oli 60 000 dollaria.

Sanotaan, että Suomi on köyhä ja siksi jää, mutta näin erikoiseksi tilannetta on osannut arvata vain harva.

Myös YIT:n toimitusjohtaja Markku Moilanen hämmästelee vertailun tulosta.

– Yllätyin pitkään tekemämme analyysin tuloksista, suomalainen kun olen. Kyllähän tämä toki näkyy vauraassa katukuvassa ja yleisessä hyvinvoinnissa, Varsovassa toissa viikolla vieraillut Moilanen sanoo.

Itäisen Keski-Euroopan (CEE:n) suurten kaupunkien ostovoima kiinnostaa YIT:tä, joka kertomansa mukaan vapauttaa pääomia kasvavien kaupunkien asuntorakentamiseen. Se hakee suuren osan tulevasta kasvustaan jo kaatuneen rautaesiripun takaa.

"Ostovoimaisimmat ihmiset”

Kommunismin ikeestä noin 30 vuotta sitten vapautuneet maat ovat YIT:lle otollista maaperää. Sillä on vuosikausien kokemus asuntorakentamisesta itäisessä Keski-Euroopassa.

– Ostovoimaisimmat ihmiset ovat kiinnostuneet pohjoismaisen rakentajan brändistä. Asuntomme menevät hyvin kaupaksi Tsekissä, Slovakiassa ja Puolassa, Moilanen kertoo.

– Siksi me siellä olemmekin.

Moilasen mukaan suomalaisuus ja Suomen lippu ovat ”kovia sanoja” CEE-maissa. Niitä pidetään laadun ja luotettavuuden takeina.

Muutto toimeentulon perässä

Suomessa kaupungistumisaste on vertailun mukaan jo 85 prosenttia. Silti jatkuva kaupungistuminen tukee asuntorakentamista yhä varsinkin Helsingissä, Tampereella ja Turussa.

CEE-maissa kaupungistumisaste on vasta 60–75 prosenttia, joten niissä on Suomea enemmän kohti kaupunkeja muuttavaa väestöä.

– Paremman toimeentulon perässä muuttavat ihmiset tarvitsevat asuntoja, joita me rakennamme. Tämä tukee kasvuamme ja pystymme painamaan lisää kaasua, Moilanen päättelee.

YIT:n keräämästä aineistosta ilmenee, että ostovoimaerot itäisen Keski-Euroopan maaseudun ja pääkaupunkien välillä ovat selvästi Suomen vastaavia suurempia.

Vertailusta voi lukea tarkemmin YIT:n pääomamarkkinapäivien (CMD 23.11. 2021) yli 80-sivuisesta raportista (s.50).

Tuoreimmat aiheesta

Talous