Kyberhyökkäyksiin varautumisessa peräänkuulutetaan kansalaisten omaa valmistautumista mahdolliseen kriisiin. Sisäministeri Kai Mykkänen ja kyberturvallisuuden professori Jarno Limnéll keskustelivat kyberhyökkäyksistä SuomiAreenassa.
Pahimmillaan kyberhyökkäys tarkottaisi sitä, että suomalaisille ei tulisi sähköä, Limnéll kertoo.
Tällaisen kyberhyökkäyksen tarkoituksena on ennen kaikkea aiheuttaa paniikkia kansalaisissa.
Mykkäsen mukaan Suomessa esimerkiksi koulutuslaitoksen pitäisi valmistaa ihmisiä kyberhyökkäyksen varalle.
– Me kaikki olisimme silloin hieman valmiimpia pärjäämään kolme päivää ilman sähköä, kun kotona on vesikannuja ja säilykeruokaa ja pattereilla varustetut radio ja taskulamppu. Suurin osa asioista pystytään hoitamaan kuntoon, eikä synny paniikkia, Mykkänen sanoo.
Suojatumisessa palataan perusasioihin
Vaikka kyberhyökkäykset liittyvät nettiaikaan, niin niiltä suojautumisessa palataan perusasioihin.
– Palataan perusasioihin, eli että suomalainen pystyy pärjäämään muutaman päivän ilman yhteiskuntaa, sähköverkkoa ja vesiverkkoa, Mykkänen sanoo.
Limnéll muistuttaa, että vaikka puhutaan kyberasioista, ei fyysinen maailma ja sotilaallinen voimankäyttö ole katoamassa. Suomi on silti hänen mukaansa yksi maailman digitalisoituneimmista yhteiskunnista.
– Digitalisaatio syvenee entisestään ja valitettavasti myös erilaiset vihamieliset vaikutuskeinot käyttää näitä digitalisaation työvälineitä tuntuvat maailmassa lisääntyvän, Limnéll sanoo.