Video: Mittaamattoman arvokas suomalaisesine Unescon listalle – säilytetty salaisessa paikassa

Kolttasaamelainen esine on valittu Unescon maailman muisti -listalle. Harvinainen, 400 vuoden ikäinen saamelaisten Kolttakylän arkisto valittiin listalle myöhään perjantai-iltana Unescon kokouksessa Abu Dhabissa.

Samaan joukkoon Yhdeksännen sinfonian kanssa

Valinnan myötä Kolttakylän arkisto pääsee samaan sarjaan muun muassa Britannian julkista valtaa rajoittavan säädöskokoelma Magna Cartan sekä Ludwig van Beethovenin Yhdeksännen sinfonian kanssa. Listalle hyväksytään vain pieni osa sinne esitetyistä kohteista.

Maailman muisti -luetteloon on hyväksytty maailmalla vähän yli 300 kohdetta ennen tätä arkistoa. Suomesta on listalle aiemmin hyväksytty kaksi kohdetta: A. E. Nordenskiöldin karttakokoelma (1997) sekä Radziwillin ruhtinassuvun kirjasto ja arkisto (2009; yhteistyössä Valko-Venäjän, Liettuan, Puolan, Venäjän sekä Ukrainan kanssa).

Maailman muisti -ohjelman tavoitteena on helpottaa ihmiskunnan arkisto- ja kirjastoperinnön suojelua ja saavutettavuutta sekä lisätä maailmanlaajuisesti tietoisuutta arkisto- ja kirjastoperinnön olemassaolosta ja merkityksestä. 

Mittaamattoman arvokkaan Gramota-nimisen arkiston luultiin kadonneen talvisodan pyörteissä. Arkisto on kääritty rullalle ja pantu ontoksi koverrettuun, mäntypuiseen pölkkyyn. Rullassa on yli yhdeksän metriä vanhaa paperia; ne ovat Venäjän keisarien aikaisia päätöksiä, jotka todistavat Kolttakylän oikeuksista laidunmaihin ja kalavesiin. Ensimmäiset paperit ovat vuodelta 1601 ja viimeisimmät vuodelta 1775. 

Salainen säilytyspaikka – vain kolme luotettua miestä tiesi

Arvokkaat paperit ovat säilyneet pohjoisen ankarissa oloissa, koska ne on liimattu toisiinsa poronluuliimalla ja suljettu onttoon puupölkkyyn tarkasti veistetyllä liukukannella. Aarretta säilytettiin aikanaan salaisessa paikassa, jonka tunsi vain kolme eri perheisiin kuuluvaa luotettua miestä.

Koltat kuitenkin joutuivat evakkoon talvisodan syttyessä. Arvokas arkisto jäi kylään, ja sen luultiin tuhoutuneen sodan melskeissä. Eräs rajavartija kuitenkin löysi arkiston veneen kokasta ja tajusi sen arvon. Hän lähetti aarteen Rovaniemen rajavartiolaitokselle. Arkisto uinui unohduksissa, kunnes se ”löydettiin” uudelleen vuonna 1996 Kansallisarkiston kätköistä.

Nykyään puupölkyn kätkemä asiakirjarulla kuuluu Saamelaisarkistolle, ja sitä säilytetään pysyvästi Inarissa. 

Jutun ingressiä tarkennettu 11.10. klo 16:17: Sana suomalainen vaihdettu sanaan kolttasaamelainen. klo 16:26: Muokattu sanan monikko muotoon koltat. 

Lue myös:

    Uusimmat