Microsoft on jo jonkin aikaa kehitellyt mielenkiintoista ”3D-videopuhelutekniikkaa”, jota yhtiö kutsuu holoportaatioksi. Nyt yhtiö on onnistunut tekemään holoportaatiosta myös mobiiliversion.
Pohjimmiltaan holoportaatiossa on kyse siitä, että keskustelijasta (tai vaikkapa eläimestä tai esineestä) tehdään kahdella tai useammalla kameralla kolmiulotteinen hologrammi, jonka toinen osapuoli näkee AR- tai VR-laseilla, eli esimerkiksi Microsoftin omilla HoloLens-laseilla.
Kuten arvata saattaa, holoportaatio vaatii hyvin paljon tehoa ja kaistanleveyttä, kun kameroiden kuvasta pitää ensin luoda reaaliaikaisesti liikkuva virtuaalihahmo, ja vieläpä saada tuo hahmo siirrettyä tietoverkkoa pitkin vastaanottajalle. Microsoftin tutkimusosasto on kuitenkin onnistunut kehittämään järjestelmää niin, että nyt se onnistuu jo nopean liikkuvan verkkoyhteyden avulla.
Microsoftin esimerkissä mobiilia holoportaatiota käytetään siirtämään auton takapenkillä istuva henkilö virtuaalisesti samaan huoneeseen toisen ihmisen kanssa. Auto valittiin kohteeksi, koska Microsoftin mukaan auto on aina vain enemmän tekninen alusta, eikä pelkkä kulkuväline. Lisäksi liikkuva auto oli sopivan haastava ympäristö kokeilulle.
Microsoftin mukaan tässä esimerkissä vaadittava kaistanleveys datayhteydelle on noin 30—50 megabittiä sekunnissa, jajärjestelmä toimi, kunhan riittävän nopea Wi-Fi-kaista oli saatavilla. Microsoftin mukaan pian on aika kokeilla järjestelmää mobiiliverkkoyhteyksillä. Avainsana tässä liikkuvassa holoportaatiossa Microsoftin mukaan oli innovatiivinen tiedonpakkaus, jonka ansiosta vaadittua kaistanleveyttä saatiin vähennettyä 97 prosenttia.
Toistaiseksi järjestelmä on vielä rajoittunut esimerkiksi siksi, että AR- tai VR-lasien vuoksi eivät molemmat keskustelukumppanit voi nähdä toistensa silmiä. Joka tapauksessa kyseessä on mielenkiintoinen kurkistus siihen, mitä kaikkea lisätty todellisuus eli AR mahdollistaakaan. Jahka mobiiliverkot ja tämä holoportaatioteknologia vielä kehittyvät, saatamme hyvinkin tulevaisuudessa keskustella luontevasti hologrammien kanssa.