Vientiyrityksistä löytyy luottoa tulevaan vuoteen, mutta samalla hallitukselta vaaditaan selkeämpiä matkustusrajoituksia.
Yli 80 prosenttia vientiyrityksistä kokee epäselvät matkustusrajoitukset suurimmaksi viennin kasvun esteeksi.
Asia selviää Keskuskauppakamarin vientiyrityskyselystä, johon vastasi yli 260 vientiyritystä.
Suurimpana ongelmana pidetään työntekijöiden matkustusrajoituksia, jotka kokee ongelmalliseksi 82 prosenttia kyselyyn vastanneista vientiyrityksistä. Lukema on parikymmentä prosenttiyksikköä suurempi kuin vajaa vuosi sitten tehdyssä kyselyssä.
– Useat yritykset kokevat tilausten ja kauppojen saamisen vaikeutuneen, koska henkilökohtaiset neuvottelut ovat edelleen keskeinen osa kansainvälistä kaupankäyntiä monissa maissa. Suomen teollisuuden viennistä merkittävä osa on teknistä asiantuntijapalvelua, jota ei voi täysin toteuttaa virtuaalisesti, Keskuskauppakamarin johtaja Timo Vuori sanoo tiedotteessa.
Lue myös: Elinkeinoelämän luottamus laski hieman, kertoo EK – varsinkin rakennusyritysten luottamus kyntää syvällä
Kyselyn perusteella yritykset toivovat, että hallitus varmistaisi välttämättömän työmatkailun, nopeuttaisi avainhenkilöiden rokotuksia ja suuntaisi yrityksille avuksi oikeanalaisia täsmätoimia, tiedotteessa kerrotaan.
Vuoren mukaan vientiyrityksistä tulee viestiä siitä, ettei Suomen matkustusrajoituksissa ole loogisuutta. Tiukat karanteenivaatimukset negatiivisesta testitulokset huolimatta hämmentävät välttämättömiä työmatkoja tekeviä ammattilaisia.
Positiiviset näkymät
Yli 60 prosenttia uskoo kuitenkin vientinsä kasvavan, jos Euroopan koronatilanne tai uudet rajoitukset torppaa kasvua.
Peräti 21 prosenttia yrityksistä uskoo vientinsä kasvavan yli 20 prosenttia vuonna 2021 edelliseen vuoteen verrattuna. Jo tammi-kesäkuussa viennin kasvua ennakoi 45 prosenttia yrityksistä.
Noin 34 prosenttia ilmoitti kyselyssä viennin pysyvän ennallaan. Vain 14 prosenttia ennakoi vientinsä supistuvan alkuvuonna 2021.
– Vientiyritykset ymmärtävät Suomen tiukat rajoitustoimet, mutta toivovat hallitukselta tarkkaa harkintaa uusissa toimissa. Suomessa on löydettävä parempi tasapaino terveysturvallisuuden ja talouden avoimuuden välillä. Muuttuvat virukset voivat olla pitkäänkin osa arkeamme, Vuori perustelee.