Vihreää terästä tuottava yhtiö suunnittelee neljän miljardin investointia Inkooseen – "Suomi on ihanteellinen paikka"

Vähähiilistä terästä tuottavan norjalaisyhtiö Blastr Green Steelin hanke on yksi Suomen suurimmista teollisuusinvestoinneista, kertoo Business Finland tiedotteessaan.

Blastr Green Steel (Blastr) suunnittelee vihreää terästä tuottavan tehtaan ja integroidun vedyn tuotantolaitoksen perustamista Inkoon Joddböleen. Business Finlandin tiedotteen mukaan Blastr on tehnyt aiesopimuksen Fortumin kanssa teollisuusalueen hyödyntämisestä yksinoikeudella.

Vihreää terästä käytetään raaka-aineena tulevaisuuden uusiutuvan energiainfrastruktuurin ja teknologiaratkaisujen valmistuksessa. Inkoossa on tarkoitus valmistaa 2,5 miljoonaa tonnia terästä vuodessa.

Suomi ihanteellinen paikka – "Olosuhteet, korkeasti koulutettua työvoimaa...."

Vihreän teräksen kysynnän odotetaan kasvavan Euroopassa 50 miljoonaan tonniin vuoteen 2030 mennessä. Määrä vastaa kolmasosaa nykyisestä teräksen kysynnästä.

Blastrin toimitusjohtaja pitää Suomea ihanteellisena paikkana tehtaalle.

– Suomella on kunnianhimoinen vähähiilisyystavoite, vihreää teollisuutta tukevat ja ennustettavat olosuhteet toiminnalle, fossiilivapaata energiaa sekä korkeasti koulutettua työvoimaa. Inkoo valikoitui sijaintipaikkakunnaksemme olemassa olevan infrastruktuurinsa sekä saatavilla olevan puhtaan sähkön ansiosta. Sen jäästä vapaa syväsatama mahdollistaa vähähiiliset kuljetukset ympäri vuoden ja pääsyn lähellä oleville Euroopan markkinoille, Hans Fredrik Wittusen kertoo.

Hanke yksi Suomen suurimmista teollisuusinvestoinneista

Hanke on yksi Suomen suurimmista teollisuusinvestoinneista. Sen arvo on noin neljä miljardia euroa ja käyttövaiheessa se työllistää 1 200 henkilöä. 

– Olen erittäin tyytyväinen, että pitkään työstetyn projektin sijaintipäätös on nyt vahvistettu. Blastrin päätös sijoittua Inkooseen on osoitus suomalaisen teollisuuden ja infrastruktuurin kilpailukyvystä, toteaa elinkeinoministeri Mika Lintilä

Tuotannon on suunniteltu alkavan vuoden 2026 lopulla.

Asiasta kertoi ensin Helsingin Sanomat.

Juttua korjattu klo 9.22: Aikaisemmin jutussa kerrottiin teräksen kysynnän kasvavan 50 miljoonaan tonniin vuoteen 2023 mennessä. Vuosiluku korjattu vuoteen 2030.

Lue myös:

    Uusimmat