Vihreiden Virta: "Eikö hallitus ymmärrä päätöstensä vaikutuksia vai eikö se vain välitä?"

Vihreiden puheenjohtaja Sofia Virta ihmettelee hallituksen budjettiriihen päätöksiä. Hän kysyy, eikö hallitus ymmärrä ihmisten arkea vai eikö se vain välitä.

– Budjettiriihen tulokset osoittavat, että hallitus ei ymmärrä tai ei välitä minkälaiset seuraukset leikkauksilla on ihmisten arkeen. Esimerkiksi leikkaukset sote-järjestöiltä, sosiaalihuollosta, opiskelijoilta ja koulutuksesta ovat järjettömiä, Sofia Virta kommentoi tiedotteessaan.

– Pelkään, että tulemme näkemään jatkossa yhä synkempiä työttömyys-, köyhyys- ja lastensuojelutilastoja. Se on liian kova hinta. Asioiden ei tarvitse mennä niin, Virta sanoo.  

Olisi ollut myös toisenlainen vaihtoehto

Virran mukaan hallituksella olisi ollut valittavana myös toisenlainen vaihtoehto, mutta siltä puuttuu tahto rakentaa kaikille parempaa Suomea.

– Hallitus olisi voinut valita toisin. Suomella olisi kaikki mahdollisuudet menestykseen ja valoisampaan tulevaisuuteen, mutta hallitus ei anna mitään ratkaisuja Suomen talouden kolmeen suureen haasteeseen: väestön ikääntymiseen, heikkoon tuottavuuskehitykseen tai ilmastokriisin tuomiin kuluihin, Virta painottaa.  

Vihreät olisivat keskittäneet leikkauksia esimerkiksi ympäristölle haitallisiin yritystukiin, jotta ihmisten arkea olisi voitu turvata jättämällä tekemättä siihen kohdistuvia leikkauksia.

Lisäksi Vihreät kirittäisivät Suomea kunnianhimoisesti kohti investointien ja osaamisen kärkimaata.

– On hallitukselta täysin bluffia väittää, että on pakko tehdä kuten he tekee. Ei ole. Ei politiikassa ole ”pakkoja”, on vain arvovalintoja ja Vihreiden valinnat olisivat toisenlaisia. Tältä nyt näyttää se valtiovarainministeri Purran peräänkuuluttama politiikka ilman empatiaa – eikä velkaantuminen siltikään lopu, Virta kiteyttää.  

Myös jotain hyvää

Virta näki esityksessä myös häivähdyksen hyvää.

– Kiinnitin huomiota, että siellä mainittiin verokannustin vihreään siirtymään investoiville yrityksille. Sitä olemme itsekin peräänkuuluttaneet. Mutta pidän hieman bluffina sitä, että sanottiin, että vain yritykset tekevät kasvun, kun hallitus itse torppaa yrityksiltä työvoimaa Suomen rajojen ulkopuolelta. Se on merkittävä este kasvun saavuttamiselle.

Lue myös:

    Uusimmat