Viime kesän pitkä helleaalto lisäsi ikääntyneiden kuolleisuutta, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. THL:n tuoreen selvityksen mukaan yli 65-vuotiaiden päivittäinen kuolleisuus kasvoi hellejaksolla keskimäärin 14 prosenttia tavanomaiseen verrattuna.
Selvityksen tulokset perustuvat alustaviin rekisteritietoihin. Selvityksessä kuolleisuutta tarkasteltiin viime vuoden heinä-elokuussa, kun helteitä esiintyi koko maassa.
Jatkuva helle uhkaa myös pitkäaikaissairaiden terveyttä.
– Riskitekijöitä ovat esimerkiksi sydän- ja verisuonisairaudet, hengityselinsairaudet, mielenterveyden ja käyttäytymisen häiriöt sekä hermoston sairaudet, sanoo THL:n tutkija Virpi Kollanus tiedotteessa.
Kaikkiaan viime kesän helle aiheutti noin 380 ihmisen ennenaikaisen kuoleman. THL:n mukaan vaikutukset olivat samaa luokkaa kuin vuonna 2014 esiintyneen pitkän hellejakson aikana. Tuolloin helteen katsottiin aiheuttaneen 330 ihmisen ennenaikaisen kuoleman.
Laitoksissa lämpötilaraja 30 astetta
Virpi Kollanuksen mukaan helteiden aikana kuolleisuus lisääntyy sekä kotona että hoitolaitoksissa asuvien ikäihmisten keskuudessa.
– Helteisiin varautumista olisi hyvä parantaa erityisesti hoitolaitoksissa, joihin sijoittuu kuumuuden haittavaikutuksille herkkää väestöä, Kollanus sanoo.
Asumisterveysasetuksen mukaan palvelutaloissa tai vanhainkodeissa sisälämpötila saa olla korkeintaan 30 astetta. THL muistuttaakin, että hoitolaitoksiin kannattaa asentaa esimerkiksi ilmastointilaitteita.
Myös kotona olevien ikäihmisten olot voivat muuttua helteiden aikana tukaliksi. Kollanuksen mukaan hellejakson aikana olisi hyvä lisätä kotihoidon käyntejä asiakkaiden luona.
– Jos vanhuksen asunto kuumenee voimakkaasti, väliaikainen sijoittaminen hoitolaitokseen tai omaisten luo on yksi vaihtoehto, Kollanus sanoo.
Jopa 40 hellepäivää
Ilmatieteen laitoksen mukaan viime kesä oli keskimäärin kaksi astetta tavanomaista lämpimämpi. Yhtä kuuma kesä toistuu Suomessa noin 20–30 vuoden välein.
Yli 25 asteen hellepäiviä oli maan eteläosissa jopa 40. On odotettavissa, että ilmaston lämpeneminen tuo Suomeen jatkossakin entistä helteisempiä kesiä.
THL:n muistuttaa, että ilmastonmuutoksen lisäksi myös väestön ikääntyminen lisää helteen aiheuttamia terveyshaittoja tulevaisuudessa.