Poliisi kirjasi viime vuonna lähes 46 000 ilmoitusta myymälävarkauksista. Kokonaisvahinko on noin 5,5 miljoonaa euroa, tiedottaa poliisi.
Myymälävarkaudet, joista suuri osa on näpistyksiä, ovat suuri haitta kauppiaille ja kaupanalalle. Vuonna 2018 poliisi kirjasi näistä ilmoituksia lähes 46 000, joista tekijä saatiin kiinni 35 000 tapauksessa.
Kaupanalan mukaan kokonaisvahinko on noin 5,5 miljoonaa euroa.
Näpistelijöinä on runsaasti myös lapsia ja nuoria. Poliisihallituksen poliisitarkastaja Jyrki Ahon mukaan viime vuonna alle 15 vuotta täyttäneitä näpistelijöitä kirjattiin poliisin järjestelmään yli 2 400, 15–17- vuotiaita yli 1 600 ja 18–20 -vuotiaita yli 2 700.
Alaikäisistä poliisi tekee ilmoituksen myös lastensuojeluviranomaisille
– Ilmoituksen tekemisen ja lastensuojelutarpeen selvittämisen taustalla voi olla hyvin erilaisia seikkoja, jotka liittyvät lapsen hoidon ja huolenpidon tarpeeseen, kehitystä vaarantaviin olosuhteisiin tai lapsen omaan käyttäytymiseen. Monelle vanhemmalle teko ja seuraukset ovat ikävä yllätys, Aho sanoo.
Ahon mukaan kiinni jäänyt myymälävaras saa yleensä sakon. Poliisin menettelynä on ollut, että jos vuoden aikana tulee kuusi samantyyppistä sakkoa, asia menee syyttäjän harkintaan. Tällöin tuomioistuin voi määrätä sakon, joka voidaan muuntaa vankeudeksi, jos sakkoa ei makseta.
Varkauksien määrä väheni edelliseen vuoteen verrattuna
Poliisille ilmoitettujen varkauksien määrä väheni edellisen vuoden määrästä noin 6 000 ilmoituksella.
– Onko rikollisuus omaisuusrikoksissa laskenut vai onko kyse siitä, ettei poliisille ole enää ilmoitettu samalla tavalla rikoksista kuin aikaisemmin. Onko ilmoituksenteko vaikeutunut, poliisi huonommin tavoitettavissa vai koetaanko, ettei ilmoittamisesta ole hyötyä tai poliisia haluta muilta kiireiltään häiritä? Aho pohtii.
Aho ohjeistaa rikoksen asianomistajia eli uhreja aina ilmoittamaan asioista, joita he epäilevät rikoksiksi.