Viime vuotta harvempi salaa verotietonsa – listoilla niin huipputuloiset mahtisukujen jäsenet kuin julkisuudesta tuttu gangsteri

4:55img
Iso joukko suurituloisimmista suomalaisista salaa verotietonsa tänä vuonna.
Julkaistu 02.11.2021 13:45
Toimittajan kuva

Ville Eklund

ville.eklund@mtv.fi

Viime vuotta harvempi veronmaksaja haluaa salata tietonsa verottajan medialle toimittamilta suurituloisimpien listoilta. Kun vuonna 2019 verotietojen salaamista pyysi 213 henkilöä ja viime vuonna 4600 henkilöä, nyt Verohallinnon listalla tietojen salaamista oli pyytänyt 2353 henkilöä. Pyynnöistä vain 21 hylättiin.

Vuodesta 2018 lähtien suomalaiset ovat voineet pyytää Verohallintoa salaamaan tietonsa medialle luovutettavista eniten tienanneiden listoista. Verottaja ei kuitenkaan voi salata listaa salaamista pyytäneistä henkilöistä.

Juttu jatkuu linkin jälkeen.

Lisää aiheesta voit katsoa MTV Uutiset Liven tv-lähetyksessä kello 14.30 MTV3:lla.

Lue myös: Verottaja ei valita hallinto-oikeuden päätöksestä: Verotietojen luovuttamista vastustaneiden henkilöllisyys ei ole salattava tieto

Salaamista pyytänyt moni viime vuosien suurituloinen

MTV Uutiset kävi läpi 100 eniten tuloja vuosina 2017, 2018 ja 2019 saanutta suomalaista ja vertasi nimiä Verohallinnon listaan verotustietojensa julkistamista vastustaneisiin. Huomionarvoista on, että henkilöt ovat voineet vastustaa tietojensa luovutusta vuodesta 2018 lähtien, joten vuosien 2018 ja 2019 listat eniten tienanneista voivat olla puutteelliset.

Verotietojensa julkaisematta jättöä ovat toivoneet muun muassa lukuisat Ehrnroothin suvun jäsenet. Sadan eniten tienanneen listalla olleita näitä ovat pörssilistatun spac-yhtiön Virala Acquistion Companyn hallituksen puheenjohtaja Alexander Ehrnrooth ja Fiskarsin hallituksen jäsen Albert Ehrnrooth. Myös moni muu Ehrnrooth on pyytänyt salausta kuten Fiskarsin hallituksen puheenjohtaja Paul Ehrnrooth ja sadan parhaiten tienanneen listalla ollut Jacob Ehrnrooth.

Fiskarsin hallitukseen ja Ehnroothien sukuun kuuluva Louise Fromond on myös yksi niistä tietonsa salaamista toivoneista, jotka ovat tehneet heidät listalle nostaneet tienestit viime vuosina. Listalla on myös muita suvun jäseniä, kuten Anna Fromond.

Lue myös: Näin yli 11 miljoonaa tienannut Sanoma-pomo perustelee tulotietojensa salaamista – media protestoi verotietojen salausta, mutta useat mediapomot halusivat salata tulonsa

Fazereita ja Sanoman omistajia

Eräs toinen runsaita tienestejä aiempina vuosina saanut suku, jonka jäsenet ovat tietojensa salaamista pyytäneet on Fazer.

Makeistehtaasta tunnetun suvun vesat Jan, Karl ja Majlen Fazer ovat kaikki pyytäneet tietojensa salaamista. Kaikki kolme ovat olleet sadan parhaiten tienanneen listalla aiempina vuosina. Salausta on pyytänyt moni muukin suvun jäsenet.

Sekä salausta pyytäneiden että kovimpia tuloja saaneiden listoilla vilahtelevat myös muiden suomalaisten bisnes- ja merkkisukujen jäseniä kuten Hartwallit, Sanoman merkittävä osakeenomistaja, vapaaherra Robin Langenskiöld ja niin ikään Sanoman pääomistajiin kuuluva edellisen sisarpuoli Rafaela Seppälä. Listoilla on myös perijätär Ann Helene von Rettig. Salaamista on pyytänyt myös moni muu von Rettigin liikemiessuvun jäsen, mukaan lukien Rettig Groupin hallituksen puheenjohtaja Tomas von Rettig ja hänen isänsä, suvun päämieheksi mediassa kutsuttu Cyril von Rettig.

Listoilla on myös muita talousvaikuttajia, kuten Pyrollin perustaja, teollisuusneuvos Reino Uusitalo, bioteknologiayritys Biovianin perustajiin kuuluva Pirkko Kortteinen ja viime vuoden pörssiyhtiöpomojen tulokuningas, UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesonen. Pesonen ei ole ainoa UPM:n johtoportaassa salaamista pyytänyt, vaan listalta löytyvät myös yhtiön talous- ja rajoitusjohtaja Tapio Korpeinen ja strategiajohtaja Kari Ståhlberg ovat pyytäneet tietojensa salaamista.

Myös moni muukin yritysmaailman vaikuttaja on halunnut salata tietonsa. Esimerkeiksi käyvät vasta pörssiin listautuneen Orthexin toimitusjohtaja Alexander Rosenlew sekä Eurokankaan toimitusjohtaja ja omistajasuvun jäsen Carl-Gustav Ward. Joukossa on myös valtio-omisteisia yrityksiä, kuten puolustusalan yritys Patrian toimitusjohtaja Esa Rautalinko ja vuokra-asuntoyhtiö A-kruunut Oy:n toimitusjohtaja Jari Mäkimattila.

Maininnan arvoisia talousjohtajia listalta lienevät myös muun muassa Vahanen-konsernin johtaja Risto Räty, Päivittäistavarakauppaketju Lidlin Suomen toimitusjohtaja Nicholas Pennanen, kiinteistö- ja toimitilapalveluyritys ISS Palvelut Oy:n toimitusjohtaja Jukka Jäämaa sekä Suomen Microsoftin aiemmin toiminut Pekka Horo, joka sittemmin nousi yrityksen Länsi-Euroopan organisaatioon.

Lue myös: Asiantuntija arvioi suurituloisten listan salauksia: "Pimentoon jää varmasti paljon yllättäviä hyvätuloisia"

Sekalainen seurakunta johtajista rikollisiin

Suinkaan kaikki runsaat 2000 listan henkilöä eivät ole otsikoista tuttuja yhteiskunnallisia vaikuttajia tai merkkihenkilöitä. Listalta löytyy muun muassa eri alojen yrittäjiä, lääkäreitä sekä kiinteistö-, laki- ja pankkialalla työskenteleviä henkilöitä sekä eri alojen johtajia suuremmista yrityksistä.

Listalla on muun muassa muumien oikeuksien käyttöä valvovan Moomin Characters Oy Ltd hallituksen puheenjohtaja ja eräitä muita perheyrityksen hallituksen vaikuttajia.

Joukossa on myös joitain erikoisempia nimiä, kuten oikeudenkäynneistä tutuksi tullut alamaailman vaikuttaja Janne "Nacci" Tranberg, joka tuomittiin viimeksi mittavaan vankeusrangaistukseen Katiska-vyyhtinä tunnetussa huumausainerikoskokonaisuudessa. Edellisellä verovuodella hänellä oli 44 000 euroa verotettavat ansioverotulot.

Yksikään kansanedustaja ei ole pyytänyt verotietojensa salaamista.

Lue myös: Oman tai lähipiirin turvaan liittyvä peruste voi taata verotietojen piilottamisen – Verohallinnon viestintäpäällikkö kertoo juurta jaksaen: Tämän takia tietoja voi salata medialta

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Verohallinnon viestintäjohtaja selitti vuonna 2020 MTV Uutiset Livessä juurta jaksaen: Tämän takia ihmiset voivat salata verotietonsa medialta

Tuoreimmat aiheesta

Verot