Oletko löytänyt ikigain? Väitetään onnellisuuden salaisuudeksi

Kuolla vanhana onnellisena omassa sängyssä – siinä vasta tavoitetta. Japanissa tehdyn tutkimuksen perusteella se onnistuu, kun löytää oman ikigain.

Tuntuuko lomalla siltä, että tällaista elämän pitäisi ollakin – kiireetöntä oleskelua ja makoilua, vapautta velvollisuuksista ja velvollisuudentunteesta? Ajatteletko, että jos vaan saisit levätä enemmän, olisit varmasti paljon onnellisempi, mukavampi ja kaikin puolin parempi ihminen? Jos japanilaisia on uskominen, päätelmä on väärä.

Japanissa tunnetaan termi ikigai, joka tulee sanoista iki (elämä) ja kai (toiveiden ja odotusten toteutuminen). Karkeasti sen voisi kääntää elämisen arvoiseksi elämäksi, tarkoituksen löytämiseksi, syyksi nousta aamulla ylös sängystä. Teoria on, että löytämällä oman ikigain ja pitämällä itsensä kiireisenä sen parissa tulee elämään pitkän ja onnellisen elämän.

Kuulostaa ehkä tyhjänpäiväisiltä korulauseilta, mutta älä vielä lopeta lukemista, sillä tiede itse asiassa tukee ajatusta. Psyhosomatic Medicine -tiedejulkaisussa esiteltiin vuonna 2008 seitsemänvuotinen tutkimus, johon osallistuneilta yli 43 000 japanilaisaikuiselta kysyttiin, onko heidän elämässään ikigaita. Ne, jotka tunnistivat löytäneensä oman ikigain, olivat todennäköisemmin elossa seitsemän vuotta myöhemmin – silloinkin, kun huomioon otettiin tupakoinnin, sairauksien ja liikunnan kaltaiset tekijät.

Erityisesti riski menehtyä sydän- ja verisuonisairauksiin oli merkittävästi kohonnut niillä, joiden elämässä ei ollut tunnetta ikigaista. Sen sijaan syöpäkuolleisuuteen ikigailla ei ollut vaikutusta.

Miten tämän epämääräisen ikigain sitten voi saavuttaa? Se vaatii aikaa ja pohdiskelua. Mieti, mihin suhtaudut intohimoisesti. Missä olet hyvä? Mitä voit antaa maailmalle?

Ne, joilla on vahva tunne ikigaista, kertovat löytäneensä sen työn, harrastusten tai ihmissuhteiden kautta. Toisin kuin usein ajatellaan, ihminen ei siis olekaan tyytyväisimmillään jouten ollessaan ja riippumatossa loikoillessaan. Japanilaisella Okinawan saarella, jonka asukkaat tunnetaan pitkäikäisyydestään, ei ole edes sanaa eläköitymiselle. Siellä ihmiset pysyvät aktiivisina läpi elämänsä ja kuolevat usein hyvin iäkkäinä nukkuessaan.

Näyttää siis siltä, että tietynlainen kiireisyys ja aktiivisuus sekä tunne siitä, että on tarvittu ja vastuussa jostakin, kytkeytyy pitkään, terveeseen ja onnelliseen elämään. Tämä on eri asia kuin stressi – jos deadlinet puskevat päälle ja työmäärä musertaa alleen, se ei ole ikigaita nähnytkään. Jos sen sijaan herää aamulla täynnä energiaa ja odottaa innolla tulevan päivän juttuja, asiat ovat hyvin.

Mistä onni löytyy?

Psykologian emeritusprofessori Markku Ojanen valotti onnen olemusta Studio55.fi-lähetyksessä vuonna 2015.


Lue myös:

    Uusimmat