Viisi merkkiä, että olet tulossa kipeäksi

Suomessa kiertää parhaillaankin influenssaa, tavallista flunssaa ja vatsatauteja. Reader’s Digest kertoo jutussaan, millaisin oirein ne yleensä alkavat.

1. Vilunväreet

Jotkut taudit iskevät täysin puun takaa: ensin kaikki on hyvin, mutta seuraavassa hetkessä olo onkin jo hyvin sairas. Esimerkiksi influenssa voi alkaa hyvinkin rajusti korkealla kuumeella, vilunväristyksillä ja väsymyksellä. Tavallinen flunssa puskee luultavasti päälle hitaammin alkaen voimattomasta olosta ja karheasta kurkusta.

2. Voimakas hikoilu

Samat infektiot, jotka tuottavat kuumetta ja vilunväristyksiä, saavat usein myös hikoilemaan.

Jos hikoilu esiintyy oireena yksinään ja on niin pahaa, että vaatteet ja lakanat kastuvat litimäriksi, syytä on syytä selvittää tarkemmin. Kyse voi olla vaikka yliaktiivisista hikirauhasista tai vaihdevuosista, mutta toisaalta oire voi liittyä myös esimerkiksi lääkitykseen, sokeriaineenvaihdunnan häiriöihin, sydän- tai keuhkotauteihin tai syöpään.

3. Vatsakipu

Joskus vatsatauti alkaa rytinällä ripulilla ja oksentelulla, joskus se hiipii päälle hitaammin epämääräisen huonon olon, pahoinvoinnin ja pikkuhiljaa voimistuvien vatsakramppien kautta.

Äkillisesti alkava ja loppuva mahatauti on tyypillisesti noroviruksesta johtuva. Siihen voi liittyä myös kuumeista ja särkevää oloa.

Matkoilta tarttuvat turistiripulit ovat yleisesti ottaen oireiltaan noroa lievempiä, eivätkä ne välttämättä aiheuta ollenkaan oksentelua.

4. Lämmönnousu

Nenän vuotaminen, päänsärky ja aivastelu voivat olla merkkejä niin allergiasta kuin tavallisesta flunssasta. Flunssan aiheuttamaan yleiseen sairaudeen tunteeseen kuuluu yleensä pieni lämpöily.

Allergisessa nuhassa olo voi olla enemmänkin vain tukkoinen tai jatkuvasti niiskutteleva. Allerginen nuha aiheuttaa myös enemmän silmien punoitusta ja kutinaa. Jos samat oireet vaivaavat aina samaan aikaan vuodesta eikä lämpö nouse, kyse voi olla allergiasta.

5. Ruokahaluttomuus ja yleinen vetämättömyys

Ruokaa ei tee mieli, ei edes sitä omaa lempiruokaa, ja olo on ärtynyt, alakuloinen ja vetämätön. Kaikki nämä voivat olla merkkejä jostakin tuloillaan olevasta taudista, jota vastaan elimistö yrittää taistella, oli kyseessä sitten vatsatauti tai flunssa.

Lähteet: Reader’s Digest, Bustle, Terveyskirjasto

Kannattaako influenssarokotus ottaa?

Kannattaako influenssarokote ottaa – ylipäätään tai silloin, kun epidemia on jo käynnistynyt? Miksei influenssarokote aina toimikaan? Mitä eroa on julkiselta ja yksityiseltä puolelta saatavassa influenssarokotteessa? THL:n rokotusohjelmayksikön ylilääkäri Hanna Nohynek vieraili Huomenta Suomessa tammikuussa 2018.

Lue myös:

    Uusimmat