Vilja Eerika-jutusta tuli piinallinen oikeudenkäynti

Julkaistu 12.03.2015 12:21

Vilja Eerikan tapaus on jo sinänsä puistattava. Isä ja äitipuoli pahoinpitelivät ja kiusasivat 8-vuotiasta tyttöä pitkään ja lopulta käärivät hänet pressuun, jonka sisällä tyttö kuoli hitaasti äitienpäivänä 2012.

Tästä kaksikolle langetettiin elinkautiset.

Nyt Helsingin käräjäoikeudessa puidaan sitä laiminlöivätkö virkamiehet tehtäviään Vilja Eerikan suojelussa. Tunnelma tässäkin oikeussalissa on ikävä, mutta eri tavalla. Piinallinen.

Virkamiesten valintoja pitää tarkastella sen hetkisen tilanteen mukaan - ikään kuin lapsen murhasta ei tiedettäisi -  , mutta taustalla on kuitenkin koko ajan tietoisuus tapahtuneesta.

Lastensuojelu epäonnistui Vilja Eerikan tapauksessa surkeasti. Siitä ei ole epäselvyyttä. Oikeudenkäynnissä ei kuitenkaan ole kyse lastensuojelun laadusta, vaan rikoksista. Siitä onko virkavelvollisuuksia laiminlyöty.

Olisiko virkamiesten pitänyt ottaa lapsi pois vanhemmilta? Olisiko pitänyt ilmoittaa poliisille? Olisiko pitänyt selvittää taustoja paremmin? Olisiko pitänyt reagoida mustelmiin?

Syytetyt - sosiaalityöntekijät, terveydenhoitajat ja lääkärit - kiistävät syytteet virkavelvollisuuden rikkomisesta. Heidän käsityksensä mukaan kyse oli järjestelmän viasta, eikä kukaan yksittäinen henkilö tehnyt rikokseksi katsottavia virheitä.

Puolustukset pilkkovat kokonaisuuden osateoiksi kunkin syytetyn osalta.

Tunnelma salissa on muodostunut ajoittain jopa irvokkaaksi, kun asianajajat puolustavat päämiestensä yksittäisiä tekoja tai tekemättäjättämisiä.

Keskiviikkona valviran asiantuntijaa grillattiin viraston raportista yli seitsemän tuntia. Sävy kääntyi jopa aggressiiviseksi. Asiantuntijan mukaan lapsen mustelmista olisi pitänyt tehdä tutkintapyyntö poliisille.

Tämä sai asianajajan tivaamaan tiukalla äänensävyllä sitä pitäisikö koulun sitten ilmoittaa joka ikisen lapsen jokaisesta mustelmasta lastensuojeluun.

Ei tietenkään, asiantuntija vastasi.

Sama tyyli jatkui torstaina, kun kuultavana oli lastensuojelun asiantuntija. Hänen mukaansa Vilja Eerikan tapauksessa olisi pitänyt ehdottomasti järjestää yhteistyöpalaveri, jossa eri tahot olisivat kyenneet helpommin vaihtamaan tietoa ja analysoimaan lapsen tilannetta.

Tämä sai yhden asianajajan kysymään, että onko laissa säädetty virkavelvollisuus tällaisen yhteistyöpalaverin järjestämisestä joissain tilanteissa.

Asiantuntija vastasi, ettei siitä ole säädetty laissa.

Asianajajien tehtävä on tietysti puolustaa päämiehiään. Syytetyt olivat itse salissa vain ensimmäisen oikeudenkäyntipäivän aamupäivän.

Tämä oikeudenkäynti on taas yksi esimerkki siitä, että laki ja moraali eivät aina välttämättä kohtaa.

Mutta niinkin saattaa kyllä tällä kertaa käydä.

Tuoreimmat aiheesta

Mielipiteet