Märät kelit piinaavat: Viljelijät tutkivat sääkarttoja kauhunsekaisin tuntein – "Tämä on hermoa raastavaa aikaa"

Viljojen kasvukausi on sadonkorjuuvaiheessa, mutta jatkuvat sateet hankaloittavat puimista. Koko kasvukausi on ollut Suomessa haasteellinen, ja hyvän sadon kannalta näkymät ovat todella heikot.

Varsinais-Suomessa tilanne on vähintäänkin kehno, ja säätyyppiin tarvittaisiin viljasadon pelastamisen kannalta selkeä muutos. Salon seudulla tilaansa pitävän Ari-Pekka Kirjosen mukaan tilanne näyttää pahalta.

– Puinnit ovat parhaillaan meneillään, mutta joka toinen päivä sataa ja viljan laatu huononee päivä päivältä, Kirjonen kertoo.

Märän viljan kuivaaminen hidasta ja kallista

Viljaa pystytään vaihtelevissakin keleissä puimaan, mutta kun vilja on puintihetkellä kosteaa, pitää se myös kuivata, eikä sekään ole ilmaista.

– Viljaa pystyy puimaan, mutta on eri asia, kuinka kannattavaa se on, koska kuivattamiseen tarvitaan öljyä tai sähköä, ja sekin maksaa. Elämme mielenkiintoisia aikoja, Kirjonen miettii.

Kirjosen pelloilla viljellään ohraa, kauraa, vehnää ja sokerijuurikasta. Viimeksi mainittu on pärjännyt hyvin, mutta perinteisten viljojen viljely on ollut haastavaa.

Pahimmin on kärsinyt vehnäsato, ja kevätsadosta jää saamatta jopa neljännes.

– Kevätviljan puolella voidaan puhua noin 20-30 prosentin pudotuksesta. Laatuviljan, eli leipäviljan, mallasohran ja elintarvikekauran osalta tulee olemaan vaikeaa, Kirjonen luettelee.

Vehnäsato kärsii pahimmin

Viljojen kasvuun on vaikuttanut ensin kesän kuiva ja sen jälkeen kylmä jakso sekä rankat sateet, minkä myötä viljat ovat tehneet sivuversoja, eikä vilja kypsy samaan aikaan.

Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK:n vilja-asiamies Max Schulmanin mukaan erityisesti vehnän sato uhkaa jäädä huonoksi.

– Tällä hetkellä pääsadosta on puitu vasta 45-50 prosenttia, kun normaalisti syyskuun puolivälin tienoilla puintuluku on noin 80 prosenttia.

Kasvustot on kasvaneet epätasaisesti, minkä takia tilanne on nyt poikkeuksellinen. Viljan pitää antaa kypsyä eli tuleentua, ja tällä hetkellä viljelijät voivat paikoin vain odottaa.

– Viljelijöille tämä on hermoa raastavaa aikaa. Pitää vain istua ja toivoa parasta, kun osa sadosta ränsistyy ja osa sadosta on vihreänä ja vasta tuleentuu. Pahinta tilanteessa on se, että tällä sateisella säätyypillä viljan laatu kärsii pahoin, Schulman kertoo.

"Kunhan aurinko vain paistaisi"

Viljelijöiden tilanne ei siis ole helppo. Taloudelliset tappiot ovat raskaita, ja kuluista täytyy karsia. Ari-Pekka Kirjosen tilalla seuraavan vuoden suunnitelmat eivät ole vielä selvillä, ja paljon riippuu loppusyksystä.

– Seuraavan vuoden investointeihin tilanne vaikuttaa ainakin. Kun kuuntelee muita viljelijöitä, vaikuttaa siltä, että perinteisten viljakasvien viljely tulee vähenemään. Viljelijöiden pitää miettiä esimerkiksi kuminan, öljykasvien ja valkuaiskasvien viljelyä, tai jotain aivan muuta, Kirjonen sanoo.

Tällä hetkellä suomalaiset viljelijät toivovat parempia kelejä, jotta sato saadaan talteen.

– Kunhan aurinko vain paistaisi ja lämmittäisi. Jos nyt olisi pari viikkoa aurinkoista, niin olisi pieni mahdollisuus. Laatuvilja on menetetty, mutta saataisiin edes pellot siihen kuntoon, että olisi ensi vuonna helppo lähteä kylvämään, Kirjonen päättää.

Lue myös:

    Uusimmat