Villivihannekset ovat taas muodissa. Tietävätkö kaikki, mitä suuhunsa panevat?
Kymmeniä vuosia sitten keräilytaloudesta eli esimerkiksi luonnosta löytyvien kasvien hyötykäytöstä tuli muotivillitys.
– Silloin tavallaan ruvettiin syömään "mitä vain" pihasta löytyvää: marjoja ja lehtiä vaikka, selittää Puutarhaliiton Jyri Uimonen.
Uimonen huokaa helpotuksesta, koska suomalaiset ovat nykyään tietoisempia myrkyllisistä ja vaarallisista kasveista, sillä villivihannekset ovat taas muodissa.
– Mitä tapahtuu, jos kasveja ei tunne? Uimonen kysyy.
– On hyvä muistaa syödä vain niitä kasveja, jotka varmasti tuntee, mies painottaa ja viittaa tuoreeseen kohuun, jossa Rainbow:n pakastekasviksista löytyi myrkyllisen hulluruohon siemenkotia.
Uimosen mukaan esimerkiksi hyöty- ja rohdoskasvia väinönputkea ja sen myrkyllistä putkikasvisukulaisia, joita voi luulla samaksi kasviksi varsinkin varhaisessa kasvuvaiheessa.
Pienet lapset ovat riskiryhmää, koska saattavat laittaa suuhunsa mitä tahansa. On kuitenkin onni onnettomuudessa, että useimmat lievästi myrkylliset kasvit maistuvat pahalta, joten jopa lapsenkin tulee syljettyä ne pois suusta. Suomessa tapahtuu erittäin harvoin hengenvaarallisia kasviperäisiä myrkytyksiä. Kasveja pitäisi yksinkertaisesti syödä valtavia määriä, jotta myrkytystila olisi kohtalokas.
Puutarha-alan ammattilaisille kunniaa
Uimonen kiittelee puutarhasuunnittelijoita, jotka ovat vastuussa esimerkiksi leikkipuistojen ja päiväkotien pihoista. Suunnittelijat noudattavat tarkkoja alan sisäisiä ohjeita ja valikoivat takuuvarmoja kasveja lähettyville.
– Jos pihalle laitetaan marjovia kasveja, valitaan ne niin, että marjat ovat varmasti syötäviä, kun lapset niitä suuhunsa laittavat, Uimonen toteaa.
Lue myös:
Myrkylliset kasvit lemmikeille – varo näitä!
MTV3 / Jenni Junkala