Tunnistatko nämä Suomen luonnossa kasvavat myrkylliset kasvit? Jo pieninä määrinä hengenvaarallisia oireita

Suomessa kasvaa kymmenkunta myrkyllistä kasvilajia, jotka voivat pahimmillaan aiheuttaa kuolemaan johtavan myrkytyksen.

Pelloilla, puutarhoissa ja Suomen luonnossa voi tavata useita kasvilajeja, jotka pieninäkin määrinä syötynä voivat johtaa hengenvaaralliseen myrkytykseen. 

Tunnistatko nämä myrkylliset kasvit? Videolla kuvia Suomen luonnosta löytyvistä myrkyllisistä kasveista.

Esimerkiksi hullukaali, hulluruoho, myrkkykatko, myrkkykeiso, oleanteri, risiinin siemenet, sormustinkukka, syysmyrkkylilja ja ukonhatut voivat Myrkytystietokeskuksen mukaan aiheuttaa vakavan myrkytyksen.

Vatsaoireita ja jopa sydämen rytmihäiriötä voi aiheutua jo pieninä määrinä maisteltuna. Jos kasvia on syöty, on syytä ottaa yhteyttä Myrkytystietokeskukseen.

Edellinen kuolemantapaus 60 vuotta sitten

Kuolemaan johtavia kasvimyrkytyksiä sattuu Suomessa harvoin.

– Ihmiset ovat yleensä hyvin tietoisia siitä, soveltuvatko kasvit syötäväksi, Myrkytystietokeskuksen osastonlääkäri Aino Pennanen kertoo. 

Edellinen kuolemantapaus on vuodelta 1960, jolloin pieni lapsi söi runsaasti raakaa raparperin lehteä ja vartta. Raaka raparperi ja erityisesti sen lehdet sisältävät liukenevia oksalaatteja, jotka voivat aiheuttaa vatsakipua, oksentelua, ripulia, väsymystä ja vakavassa tapauksessa munuaisvaurion. Kypsennettynä myrkytysvaaraa ei ole. 

Myös muut ruoanlaitossa käytettävät kasvit, kuten pavut tai jopa perunan vihertävät osat, voivat aiheuttaa väärin käsiteltynä tai raakana syötynä oireita. 

Vuoden 1960 jälkeen ei ole todettu tiettävästi yhtään kasvimyrkytyskuolemaa. Sairaalaseurantaa vaativia tapauksiakin sattuu Pennasen mukaan vain yksittäisiä vuosittain. Tarkkaa tilastoa kasvimyrkytyksistä ei ole. 

– Vakavien myrkytysoireiden syntymiseksi kasvia pitää yleensä syödä runsaasti esimerkiksi kokonaisen aterian verran. 

Lähde: Luontoportti / luontoportti.com, Kesäkiusat -kirja

Lue myös:

    Uusimmat