Vinkit päänahan hoitamiseen: Kaksi asiaa, jotka jokaisen kannattaisi tehdä

5:06img
Katso myös: Näin värjäät hiukset kotona onnistuneesti ammattilaisen vinkeillä.
Julkaistu 24.09.2023 20:20

Fanni Parma

fanni.parma@mtv.fi

Samaan tapaan kuin muukin ihosi, myös päänahkasi vaatii hoitoa. Puhdista ja suojaa päänahkasi iho. 

Käytämme enemmän tai vähemmän aikaa ja rahaa kasvojemme ja vartalomme ihonhoitoon. Se käy järkeen, näemmehän kasvomme aina ensimmäisenä katsoessamme peiliin. Eräs osa vartalosta jää kuitenkin usein vähemmälle huomiolle, koska hiukset peittävät sen. Moni ei juuri käytä aikaa ja vaivaa päänahkansa ihon hoivaamiseen.

Today haastatteli ihotautilääkäri Ranella Hirschiä, joka kehottaa asiakkaitaan ajattelemaan päänahkaa kuin eräänlaisena puutarhana.

– Jos haluat kasvattaa terveitä kasviksia, sinun täytyy pitää huolta maaperästä, hän kuvailee.

Terveet ja hyvinvoivat hiukset ovat yksi syy, miksi päänahkaa kannattaa hoitaa. Terve päänahka nimittäin edesauttaa hiusten tervettä kasvua. 

Lue myös: Jätätkö sinä tämän vaiheen väliin suihkussa? Arkinen kysymys herätti kiivasta keskustelua somessa: "Päivän likaa, joka valuu alaspäin"

Päänahan ihoon pätee samat säännöt kuin muuhun ihonhoitoon

Ei ole yllätys, että päänahan hoito ei juuri eroa muusta ihonhoidosta. 

–  Päänahan iho ihan samanlaista kuin muuallakin vartalossa, ihotautilääkäri Christine Shaver kertoo Todaylle.

Kauppojen hyllyt notkuvat erilaisia tuotteita, jotka lupaavat erilaisin sanakääntein auttaa päänahan ihon hoidossa. Shaver kuitenkin paljastaa, että jo kahdella vinkillä voi pärjätä. Tärkeintä päänahan hoidossa on nimittäin puhdistus sekä suojaus auringolta. 

Asiantuntijat varoittavat auringon vaaroista, hiustuotteiden ja kuolleen ihosolukon aiheuttamista kertymistä ja jopa sienten aiheuttamista infektioista, jos et puhdista ja suojaa päänahkaasi.

shutterstock_746141071

Päänahan ihon suojaaminen auringolta unohtuu helposti. 

Päänahan puhdistamisesta on hyvä aloittaa. Mikäli et ole ennen juuri tuhlannut ajatustakaan päänahkasi puhdistukselle, on parasta aloittaa rakentamalla kestäviä rutiineja.

–  Shampoon hierominen päänahkaan on hyvä tapa aloittaa. On hyvä ajatella uusiksi se, mitä shampoon käyttö sinulle tarkoittaa, hiuksia ja päänahkaa työkseen tutkiva trikologi Bridgette Hill kertoo. 

Käytännössä siis shampoo ei pelkästään puhdista hiuksia, vaan myös päänahkaa. 

Lue myös: Jos sinulla on herkkä iho, älä riko näitä viittä sääntöä

Tehoaineista ja täsmätuotteista apua päänahan paikallisiin ongelmiin

Shampoon lisäksi Hill kannustaa hankkimaan päänahalle tarkoitetun seerumin tai ihoöljyn, joka tukee päänahan ihon suojakerrosta. On kuitenkin tärkeää määritellä millainen päänahan ihotyyppi sinulla on. Ihotautilääkäri, trikologi tai kampaaja voi auttaa oikean ihotyypin määrittelyssä, mutta sen voi aika helposti itsekin päätellä.

shutterstock_1740184667

Päänahan hoito kannattaa lisätä rutiiniksi ja osaksi hiustenpesua.

Jos hiuksesi rasvoittuvat nopeasti pesun jälkeen, on todennäköistä, että päänahkasi ihotyyppi on öljyinen. Jos päänahan iho ärtyy ja punoittaa herkästi, voi päänahka olla kuivaa ihotyyppiä. Hill kertoo, että normaalin ihotyypin päänahka ei välttämättä tarvitse pesua edeltäviä seerumeita tai öljyjä, mutta niistä ei todennäköisesti haittaakaan ole. 

Tiettyyn tarpeeseen rakennetut hoitotuotteet ovat usein hyvin paikallisesti käytettäviä aineita. Usein ihmiset, jotka kärsivät esimerkiksi hilseestä tai aknesta, käyttävät niiden hoitoon tarkoitettuja erikoisaineita koko päänahan hoitoon. 

– Hoida ongelma-alueita paikallisesti, Hill muistuttaa. 

Lue myös: Loppuuko hoitoaineesi aina ennen shampoota? Pulloista paljastuu yksityiskohta, jota moni ei ole huomannut

Näin peset hiukset

Jos sinulla on aikaa, shampoon voi levittää hiuksiin samaan aikaan, kun levität päänahan tehotuotteen. Näin shampoollakin on hiukan enemmän aikaa vaikuttaa. 

Päänahan tehoaineet kannattaa levittää hiusten tyveen terävänokkaisella pullolla. Levitä aine hiusten tyveen, eli päänahkaan, jakamalla hiukset osioittain osiin. Levitettyäsi tehoaineen, olipa se seerumi tai öljy, auta ainetta imeytymään hieromalla sitä päänahan ihoon sormillasi. 

Pese hiukset shampoolla kahdesti, jos hiuksesi sitä tarvitsevat ja viimeistele pesu hoitoaineella. Seuraa aina tuotteiden pakkauksissa olevia pesuohjeita.

Se, kuinka usein hiukset kannattaa pestä, riippuu täysin ihmisestä. Asiantuntijat suoittelevat jättämään ainakin kaksi tai kolme vuorokautta pesujen väliin.

Jos peset hiuksesi vain kerran viikossa, tulisi jokaisen viikoittaisen pesun olla yhtä läpikotainen kuin aiemmin esitelty hiustenpesurutiini. Mikäli peset hiuksesi useammin kuin kerran viikossa, pyri siihen, että yksi pesukerta olisi läpikotainen ja keskittyisi myös päänahkasi ihoon. 

Tärkeintä oikeissa tuotteissa on löytää ne, joista itse pidät ja sitten pysyä rutiinissa. Kylpyhuoneen peilikaappiin perälle unohtuneet tuotteet eivät siellä juuri auta. 

Lue myös: Miten sinä peset hiuksesi? Kampaaja muistuttaa, että väärä taktiikka "jättää hiukset superlikaisiksi"

Suojaa auringolta

Toinen päänahan hyvinvoinnille merkittävä tekijä on auringolta suojautuminen. 

–  Ihosyövän voi saada päähän ja kaulaan, aivan samaan tapaan kuin muuallekin vartaloon. Onkin ehdottomasti tärkeintä suojata päänahkaa auringolta, Shaver muistuttaa. 

Hatun pitäminen lomareissulla auttaa, mutta hattua ei voi aina pitää päässä. Sen takia aurinkosuojaa kannattaa lisätä hiusrajaan asti.

shutterstock_2087820181

Tiedätkö miltä takaraivosi näyttää?

–  Naisille tärkein alue on otsan yläosan hiusraja ja kaljuuntuville miehille aurinkosuojan lisääminen koko kaljulle, Shaver kertoo. 

Shaver muistuttaa, että moni mies ei ehkä tajua hiusten ohenemista takaraivossa. Onkin hyvä ottaa selville toisen silmäparin tai peilien avulla oman takaraivon hiustilanne.

Mitä korkeampi suojakerroin, sen parempi. Aurinkorasva täytyy myös lisätä hyvissä ajoin ennen aurinkoon menemistä. 

Lue myös: Estääkö aurinkovoide ruskettumisen? Ihotautilääkäri perkaa 10 väitettä auringonotosta – tämän virheen moni tekee

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lähde: Today

Tuoreimmat aiheesta

Hiukset