Internetiin on viimeisen vuoden aikana ladattu kymmeniä tuhansia videoita, joissa ihmiset ympäri maailmaa tarttuvat niin sanottuun kanelihaasteeseen.
Ideana ilmiöksi nousseessa kanelihaasteessa on niellä teelusikallinen kanelia ilman vettä 60 sekunnin aikana. Tehtävä on haastava, sillä kaneli kuivattaa suun nopeasti ja nieleminen vaikeutuu. Samalla mauste aiheuttaa myös poltteen tunnetta ja kirvelyä. Haasteesta on tullu hitti erityisesti nuorten keskuudessa, mikä huolestuttaakin nyt amerikkalaisia viranomaisia. Amerikkalaisen myrkytystietokeskusyhdistyksen mukaan kanelin nieleminen voi aiheuttaa suun, nenän ja kurkun kudoksille poltetta ja tulehduksia. Vaaratilanteita voi aiheutua, jos kanelia hengittää keuhkoihin. Myös oksentaminen on mahdollista.
Kun kanelihaaste nousi suosituksi ilmiöksi syksyllä 2012, kaneliaiheiset puhelut Yhdysvaltain eri myrkytystietokeskuksiin lisääntyivät huimasti. Osa soittajista tarvitsi myös välitöntä lääkärihoitoa. Tuoreen raportin mukaan kanelihaaste on aiheuttanut teini-ikäisillä pahimmillaan jopa keuhkovaurioita
– Kaneli sisältää selluloosa-yhdistettä, joka voi tarttua keuhkoihin ja vaarantaa keuhkojen kyvyn vaihtaa happea ja hiilidioksidia. Vaikutukset ovat usein väliaikaisia, mutta ne voivat olla erittäin vaarallisia erityisesti astmaatikoille tai ihmisille, joilla on herkemmät keuhkot, tutkijat muistuttavat.
Ilmiö näkyy myös Suomessa
Pikainen YouTube -videohaku paljastaa kanelihaasteilmiön levinneen myös Suomeen. Tällä hetkellä videopalvelusta löytyy yli 1200 videota, jonka otsikossa on mainittu sana kanelihaaste.
Suomen Myrkytystietokeskukselle aiheesta on tullut yhteensä 14 kyselyä vuonna 2012. Myrkytystietokeskuksen vastaavan farmaseutin Harriet Mustosen mukaan suurimmassa osassa soitoista kyseltiin kanelin myrkyllisyydestä, koska aiheesta oli kirjoiteltu lehdissä. Kolme tapausta liittyi kanelin väärinkäyttöön. Vuonna 2011 Myrkytystietokeskukseen tuli yhteensä 9 puhelua, joista kaikki koskivat myrkyllisyyttä yleisesti.
– Kyseessä ei ole tavallaan myrkytysvaara, vaan hienojakoinen jauhe. Ja jos sitä joutuu keuhoihin, niin se voi aiheuttaa ongelmia. Toki meille tulee paljon puheluita myös myrkyttömistä aineista, kun vanhemmat ovat huolissaan. Se täytyy aina ottaa huomioon, että ongelma voi olla suurempi kuin mitä meillä näkyy. Meidän tilastomme ottaa huomioon vain sen, paljonko asiaa on täältä kyselty, Mustonen toteaa.
Jos kanelista aiheutuu hengenahdistusta, on Mustosen mukaan syytä hakeutua lääkäriin.
Petra Kiiski/MTV3