Aluehallintovirasto antoi Pohjois-Karjalan hyvinvointialueelle huomautuksen, koska se on laiminlyönyt velvollisuutensa huolehtia viranhaltijan riippumattomasta asemasta ja lastensuojelun asiakassuhteiden jatkuvuuden turvaamisesta.
Siun sotelle rekrytointifirmojen kautta rekrytoiduista lastensuojelun sosiaalityöntekijöistä osa kertoo saaneensa viranhoitonsa aikana muuta palkkiota tai korvausta rekrytointifirmoilta samanaikaisesti, kun he ovat olleet virkasuhteessa Pohjois-Karjalan hyvinvointialueeseen.
Se, että rekrytointiyritys osallistuu hyvinvointialueen virkatehtävän hoitamisesta aiheutuviin kustannuksiin, muodostaa tilanteen, jossa asian käsittelijän objektiivisuuden, tasapuolisuuden ja riippumattomuuden sekä hänen riippumattomuuteensa kohdistuvan luottamuksen voidaan perustellusti epäillä vaarantuvan, kerrotaan aluehallintovirastosta.
Lähetä vinkki! Sosiaali- ja terveyssektorin aiheisiin erikoistunut toimittaja Joonas Lepistö avaa yhteiskunnan ajankohtaisia teemoja. Asiantuntijoiden ja kansalaisten kokemusten kautta Lepistö kertoo, missä tilassa Suomen sosiaali- ja terveyspalvelut ovat. Juttuvinkit joonas.lepisto@mtv.fi. |
Ongelmana vaihtuvuus
Lisäksi aluehallintovirasto kehottaa hyvinvointialuetta minimoimaan henkilöstön vaihtuvuutta.
Valvontaviranomaisen mukaan määräaikaiset virkasuhteet eivät edistä asiakasturvallisuuden kannalta tärkeää jatkuvuutta.
Virastossa katsotaan, että lastensuojelu ei voi toteutua lastensuojelulain tarkoittamalla tavalla, jos sosiaalityöntekijän virkasuhde hyvinvointialueeseen lastensuojeluviranomaisena kestää vain muutaman kuukauden.
– Lastensuojelulain velvoitteet ja lain edellyttämä palvelun laatu voivat toteutua vain lapsen ja sosiaalityöntekijän välisessä sitoutuneessa ja luottamuksellisessa asiakassuhteessa, jossa lapsen etu on aidosti toiminnan tavoite ja tarkoitus, toteaa ylitarkastaja Taija Liukkonen Itä-Suomen aluehallintovirastosta.
Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä annetun lain mukaan hyvinvointialue ei saa hankkia yksityiseltä palveluntuottajalta palveluja, joihin sisältyy julkisen vallan käyttöä, yksilö- ja perhekohtaista sosiaalityötä tai sosiaalipäivystystä.
MTV Uutiset kertoi aiemmin syksyllä lastensuojelun ongelmallisista käytännöistä. Niistä voi lukea lisää täältä: