Viron puolustusministeri Hanno Pevkurin mukaan maamiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta vetäytyminen ei toisi Virolle merkittäviä sotilaallisia hyötyjä.
Virossa on viime viikkoina keskusteltu Suomen tavoin mahdollisuudesta vetäytyä Ottawan sopimuksesta.
Hanno Pevkurin mukaan asiaa puitiin viimeksi maanantaina parlamentin puolustusvaliokunnassa.
– Viime viikolla sain arvion puolustusvoimien komentajalta. Tämänhetkinen näkemyksemme on, että meillä ei ole syytä kiirehtiä. Sotilaallisesta näkökulmasta emme saa paljoakaan vetäytymällä Ottawan sopimuksesta, Pevkur sanoi STT:lle maanantaina Tallinnassa JEF-ryhmän (Joint Expeditionary Force) päämieskokouksen yhteydessä.
– Emme näe suurta sotilaallista hyötyä taktisesta emmekä strategisesta näkökulmasta. Mutta pidämme oven auki, joten jos on strateginen tarve uuteen päätökseen, olemme siihen valmiita.
Lue myös: Tällainen on Ottawan sopimus, joka toi Nobelin rauhanpalkinnon
"Maamiinat eivät olleet suuri este Venäjälle Ukrainassa"
Koska puolustusvoimat ei näe maamiinojen palauttamisen tuovan merkittäviä hyötyjä, Pevkurin mukaan pitäisi keskittyä siihen, mikä voisi tällaisia hyötyjä tuoda.
Hän mainitsee uuden sukupolven ammukset, täsmäaseet ja pitkän kantaman aseet.
– Olemme myös nähneet Ukrainassa, että maamiinat eivät itse asiassa ole kovinkaan suuri este Venäjän armeijalle. He käyttävät erilaisia keinoja niiden ylittämiseen, Pevkur sanoo.
– Keskitytään siihen, missä joukkomme voivat saada uusia kykyjä, sen sijaan, että menemme lähes 100 vuotta taaksepäin henkilömiinojen käyttöön.
Puolustusministeri nosti esiin myös miinojen haitat.
– Kun levittää miinoja ympäri maata, näistä alueista tulee käyttökelvottomia ties kuinka pitkäksi aikaa.
Lue myös: Viron puolustusvoimien komentaja: Venäjän hyökkäykset eivät pääty Ukrainaan
Viroa osataan puolustaa ilmankin
Pevkur sanoo seuraavansa tarkkaan vastaavaa keskustelua myös Suomessa ja odottavansa mielenkiinnolla sen lopputulosta.
Myös Viron puolustusvoimien komentaja Andrus Merilo sanoi Tallinnassa, ettei Ottawan sopimuksesta vetäytyminen toisi Virolle suuria hyötyjä.
Viro liittyi Ottawan sopimukseen vuonna 2004, ja Merilon mukaan Viroa on 20 vuodessa opittu puolustamaan ilman maamiinoja.
Komentaja mainitsi myös, että Viro on kehittänyt kyvykkyyksiä, jotka eivät ole Ottawan sopimuksen piirissä, mutta joilla saadaan aikaan samaa vaikutusta.
Merilon mukaan asiaa voidaan tarkastella uudelleen tulevaisuudessa, mutta hänen mukaansa vetäytyminen ei ole ajankohtaista niin kauan kuin Ukrainassa on käynnissä aktiivinen sotavaihe.