Virukset ja bakteerit ovat niittäneet uhreja läpi historian – nämä maailmalla riehuneet pandemiat ovat surmanneet satoja miljoonia ihmisiä

8:26img
Julkaistu 28.01.2020 18:45

MTV UUTISET

Virukset ja bakteerit ovat kautta historian piinanneet ihmisiä. Välillä jotkin taudit ovat kehittyneet epidemioiksi ja maapallonlaajuisiksi pandemioiksi, jotka ovat surmanneet jopa satoja miljoonia ihmisiä.

Uusin tauti, jonka kulkua eläimissä ja ihmisissä seurataan tiiviisti, on tietysti koronavirus.

Wuhanista Kiinasta liikkeelle lähteneen koronavirustartunnan on maailmalla saanut jo lähes 4 500 ihmistä, Kiinassa yli sata sairastunutta on kuollut. Tartunnan saaneiden määrä on nopeassa kasvussa.

Euroopassa ensimmäiset kolme tapausta havaittiin Rankassa, myös Saksan Baijerissa on todettu yksi tartunta.

Isorokko piti kauhun vallassa

taudit1

Kun mennään historiassa taaksepäin, yksi pahimmista vitsauksista oli isorokko.

Isorokon kuriinsaamista 1900-luvulle tultaessa pidetään yhtenä lääketieteen suurimmista saavutuksista. Isorokko riehui koko maapallolla satoja vuosia ja surmasi jopa 500 miljoonaa ihmistä.

Musta Surma kylvi tuhoa

taudit2

Rottien levittämien kirppujen puremasta tarttunut Musta Surma tappoi 1300–1700-luvuilla monta kertaa suuren osan Euroopan asukkaista. Kuolleiden määräksi on arvioitu noin 200 miljoonaa.

Mustan Surman nimi tulee siitä, että levittäjänä toimivat usein mustat rotat.

Maailmansota toi Espanjan-taudin

taudit3

Yhdysvalloissa levisi ensimmäisen maailmansodan jälkeen lentävä lause, jonka mukaan moni aamulla töihin lähtenyt oli kuollut ennen kuin ehti työpaikalleen.

Kyse oli Espanjantauti-nimellä kulkeneesta pandemiasta, joka sai alkunsa ensimmäisen maailmansodan jälkimainingeissa Yhdysvalloissa. Sieltä se levisi sotilaiden mukana Eurooppaan.

Sairastuneita oli jopa 500 miljoonaa, kuolleita noin 50 miljoonaa.

Suomessa tautiin kuoli jopa 25 000 ihmistä. Pahin tilanne oli sisällissodan punavankileireillä.

Sika, lintu ja Sars

taudit4

Suomessa on varauduttu toden teolla pandemian tuloon 2000-luvulla muutamia kertoja. Sikainfluenssa  ja lintuinfluenssa saivat ihmiset kauhun valtaan ympäri maailmaa.

Sikainfluenssa tarttui helposti ihmisestä toiseen. Sairastuneita oli maailmanlaajuisesti miljoonia, Suomessa tautiin kuoli noin 40 ihmistä. Epidemia muistetaan myös siitä, että se lisäsi nuorilla narkolepsiatapausten määrää.

taudit5

Ehkä eniten koronavirusta on verratty Sarsiin, joka herätti kauhua 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä. Sen sai noin 8 000 ihmistä, joista noin joka kymmenes kuoli.

Meillä Suomessa kaikki Sars-epäilyt osoittautuivat aiheettomiksi.

Kausi-influenssa vaarallinen vanhuksille

taudit6​​​​​​​

On arvioitu, että vuosittain pelkästään Euroopassa kausi-influenssaan sairastuu 4–50 miljoonaa ihmistä. Koko maailmassa influenssaan kuolee vuosittain jopa lähes 400 000 ihmistä.

Suomessa laboratoriovarmistettuja influenssakuolemia on kymmeniä vuosittain, mutta todellisuudessa kuolemia on todennäköisesti useita satoja.

Riskiryhmässä ovat etenkin vanhukset ja vauvat.

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus