Opioidikriisiksi kutsuttu tilanne on kuohuttanut Yhdysvalloissa ja Kanadassa jo usean vuoden ajan. Amerikassa yhteensä yli 217 000 ihmistä on kuollut opioidipohjaisiin reseptilääkkeisiin vuosien 1999–2017 välillä. Suomessa samankaltaisia opioidipohjaisia lääkkeitä määrättiin viime vuonna 500 000 henkilölle.
Suomessa ei toistaiseksi ole nähty Amerikan kaltaista opioidikriisiä. Johtava ylilääkäri Kaarlo Simojoki A-klinikka oy:stä kertoo, että ongelmat ovat Amerikassa kasautuneet vuosikymmenten aikana. Suomessa täytyy olla siis huolellisia ja varovaisia, ettei samanlaiseen tilanteeseen päädytä.
Lue myös: Raskaana oleva suomalainen Paula ihmetteli, kun lääkäri Yhdysvalloissa suositteli opiodeja: "Soitettiin perään, miksi et ole jo hakenut lääkkeitä"
– Opioidipohjaisia lääkkeitä näkee Suomessa sekä työssäkäyvien että esimerkiksi syrjäytyneiden ihmisten käytössä. Yksi haaste meillä on se, että määrätäänkö opioideja asianmukaisesti vai sen takia, ettei muunlaisia lääkkeitä ole tarjolla. Jokin muu lääkehoito saattaisi olla parempi, Simojoki kertoo.
Riippuvuudesta vaikea päästä eroon
Yksi ero Yhdysvaltojen ja Suomen välillä on se, että lääkkeitä ei saa markkinoida yksittäisille henkilöille. Lääkärit ovat Suomessa myös hyvin koulutettuja ja he ovat tietoisia opioidipohjaisten lääkkeiden vaarallisuudesta. Myös lääkevalvonta toimii Suomessa Yhdysvaltoja paremmin.
Lue myös: Yhdysvaltalaistutkimus: Lääkekannabiksen salliminen vähentänyt opioidien käyttöä
– Opioideista voi olla vaikea päästä eroon. Siihen liittyy esimerkiksi lääkkeen vahvuus ja ihmisen muu elämäntilanne. Ongelmana on myös se, että kun opioidiriippuvuus todetaan, valmiita hoitopolkuja ei ole, Simojoki toteaa.