Oikeusoppineiden mukaan Elokapinan lakkauttamista olisi hyvin vaikeaa perustella.
Perussuomalaisten liikenne-, viestintä- ja sisäministeri Lulu Ranne sanoo pitävänsä tarpeellisena selvittää ympäristöliike Elokapinan lakkauttamista. Asiasta kertoo Uutissuomalainen (USU).
Ranne sanoo, että asiassa on noussut "aika paljon punaisia lippuja", minkä vuoksi selvitys Elokapinan lakkauttamisesta on hänen mukaansa tarpeen.
– Lakkautus on yhdistyslain mukaan mahdollista, jos jatkuvasti rikkoo lakia ja hyviä tapoja, Ranne kommentoi Uutissuomalaiselle.
Rikos- ja prosessioikeuden emeritusprofessori Matti Tolvanen toteaa, että laissa mainitut kriteerit yhdistyksen lainvastaisesta toiminnasta ja hyvien tapojen noudattamisesta ovat väljiä. Hän huomauttaa, että oikeuden lakkauttamien järjestöjen, kuten vaikkapa Pohjoismaisen vastarintaliikkeen, toiminta on ollut Elokapinaan verrattuna huomattavasti vakavampaa.
Matti Tolvasen mukaan Elokapinan toiminta ei sisällä niin vakavaa rikollisuutta, että sen taustalla olevan yhdistyksen lakkauttaminen olisi perusteltua.MTV
– Heidän rikoksensa ovat olleet tähän mennessä vahingontekoa ja niskoittelua, jotka ovat sakkorikoksia. Rikosperusteella tätä lakkauttamista ei varmaankaan voi menestyksekkäästi ajaa, Tolvanen sanoo.
Toinen kysymys on, toimiiko Elokapina hyviä tapoja vastaan. Käytännössä vastakkain ovat hyvät tavat ja perustuslaissakin turvattu ilmaisunvapaus. Tolvanen ei näe tälläkään perusteella menestymisen mahdollisuuksia.
– Ei meillä ole sellaisesta esimerkkiä edes niin pitkältä ajalta kuin muisti kantaa, että yhdistys olisi lakkautettu pelkästään hyvien tapojen vastaisena. Eri asia olisi, jos mukana olisi vakavaa rikollisuutta.
Elokapinan toiminta on kerännyt runsaasti kritiikkiä sen jälkeen, kun sen jäsenet tuhrivat Eduskuntatalon julkisivua toissa keskiviikkona punaisella värillä yhdessä ruotsalaisen aktivistiryhmä Återställ våtmarkerin jäsenten kanssa.
1:55Eduskuntataloon ruiskutettu väri ei lähde täysin vesipesulla, kertoo eduskunta
Poliisi tutkii tapausta törkeänä vahingontekona, koska pylvässotkun siivoamisen kustannusten arvioidaan kohoavan huomattavan korkeiksi.
– Eduskuntatalon töhrimistäkin pidän itsekin siinä mielessä vakavana, että se kohdistuu demokraattiseen instituutioon, mutta rikoksena se ei kovin vakava ole. Kyllä yhteiskunnalla pitää sen verran toleranssia olla, että se kestää haastamisen, jos se esiintyy pelkän vahingonteon muodossa, Tolvanen sanoo.
Turun yliopiston rikosoikeuden apulaisprofessori Tatu Hyttinen on samoilla linjoilla kuin Tolvanen.
– Yhdistysten lakkauttaminen ei ole mitenkään erityisen helppoa, koska oikeus järjestää ja pitää yhdistyksiä yllä on turvattu jo perustuslaissa ja ihmisoikeussopimuksessa. Lakkauttaminen on kovan kynnyksen takana.
Hyttisen mukaan hyvä vertailukohta on Pohjoismainen vastarintaliike. Sekään ei ollut mitenkään yksinkertainen asia. Hyttinen sanoo, ettei Elokapinan toimintaa voi verrata vastarintaliikkeen toimintaan, koska jälkimmäinen on ollut huomattavasti rikollisempaa ja moitittavampaa.
On epätodennäköistä, että eduskuntatalon töhriminen johtaisi Elokapinan lakkauttamiseen.
– Kyse on vasta rikosepäilystä, mutta jos ajatellaan, että siitä tulisi tuomio. Yksittäisenä tekona on vaikea nähdä, että Elokapinan taustalla oleva yhdistys lakkautettaisiin sen takia.