Kysyimme THL:n Mika Salmiselta vinkkejä turvallisen hiihtoloman viettoon. Miten välttää koronavirusta ja silti nauttia lomasta?
Suomen talvi on kauneimmillaan ja lunta satanut todella laajasti eri puolille maata. Siitä kannattaa ottaa kaikki mahdollinen irti. Koronaviruksen vuoksi ei kannata suunnata paikkoihin, joissa on paljon väkeä.
Tärkeintä on pitää tartuntariskit minimissä ja se onnistuu viettämällä lomaa omassa pienessä lähipiirissä.
– Ulkona on todella pieni riski saada tartunta. Hiihtoladut, laskettelumäet, pulkkamäet ja metsät ovat nyt turvallisimpia paikkoja nauttia lomasta, Mika Salminen sanoo.
Niihin liittyviä kahviloita hän kehottaa kuitenkin välttämään, jos ne ovat liian täynnä eikä turvavälejä pysty pitämään.
– Ei myöskään kannata hiihtää liian ruuhkaisella ladulla ihan toisen perässä. Parin metrin etäisyys täytyy pystyä pitämään ulkonakin, vaikka tartuntariski onkin pieni, Salminen tarkentaa.
Lue lisää: THL:n Mika Salminen tyrmää ehdotuksen kahdesta päällekkäisestä maskista: "Lisää riskiä saada tartunta"
Maski käyttöön matkustettaessa
Matkustuksen turvallisuutta voi lisätä maskin käytöllä. Se olisi tärkeää pukea aina, kun on tekemisissä muiden ihmisten kanssa. Lentomatkustaminen on osoittautunut turvalliseksi.
– Lähinnä lentämisessä lentokenttien ruuhkat ovat riskitilaneita. Niissäkin omaa riskiä voi vähentää systemaattisella maskin käytöllä. Sama pätee junaan ja linja-autoihin, Salminen jatkaa.
Omalla autolla on turvallista liikkua, kunhan muistaa taukopaikoilla pitää huolen etäisyyksistä, maskeista ja hygieniasta.
Lue myös: Jyväskylän koronakaaoksen taustalla ei ole pelätty virusmuunnos – valtava määrä ihmisiä silti karanteenissa
Epidemian pahetessa voi tulla liikkumisrajoituksia
Lomaa kannattaa suunnitella niin, että sitä viettää pääosin oman pienen lähiporukan kanssa.
– Baarit, yökerhot ja after skit ovat riskipaikkoja. Samoin kaikki sellaiset paikat, joissa käytetään ääntä ja etäisyyksien pitäminen ei onnistu.
Tartuntariski pienenee huomattavasti, kun on mökillä tai hotellissa vain oman väen kanssa tekemisissä, Salminen sanoo.
Hän varoittaa myös siitä, että mikäli epidemiatilanne pahenee, halitus voi rajoittaa liikkumista myös Suomessa.
– Sitä ei voida poissulkea. Olemme nähneet tietyissä maissa hyvin nopeita kehityksiä epidemian suhteen. Kannattaakin pohtia, jos hiihtoloman voisi viettää kotinurkissa, Salminen kehottaa.